Nauka otkrila

Zašto se to događa: Muška navika nakon seksa koja izluđuje žene

 • Извор: Аваз
 • 01.06.2023. 12:10

Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem partneru se spava, nauka kaže da on za to ima jako dobre razloge.

Mnogi muškarci nakon seksa klonu od umora, dok bi se njihove partnerke htjele maziti, razgovarati i analizirati strastvene aktivnosti. 

Baš je zato mnogim ženama korelacija između seksa i sna jedna od iritantnijih situacija u romantičnom odnosu, a često i povod za nesuglasice.

Osim potrošnje energije, razlozi su vezani i uz hormone, orgazam i ostale hemijske procese u organizmu muškarca, a u nastavku možete provjeriti što to muškarce iz ženskog zagrljaja šalje u zemlju snova.

1. Potrošnja energije

Prvi i najvažniji razlog jest potrošnja energije, koja se često kod muškaraca javlja u većoj mjeri nego kod žena. Od seksualnih radnji, preko maženja pa sve do konkretnih aktivnosti pod plahtama, muškarci svu svoju energiju ulažu u intimne pokrete i troše ogromne količine energije.

2. Otpuštanje stresa i napetosti

Drugi je razlog otpuštanje stresa, napetosti i straha koje se događa tokom orgazma. Za razliku od žena, muškarci doživljavaju orgazam gotovo tokom svakog seksa, a samim time imaju veću potrebu za snom, zbog intenzivnijeg opuštanja nakon seksa.

3. Biohemija orgazma

Tokom ejakulacije muškarci ispuštaju koktel hemikalija u mozgu, uključujući norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Hormon prolaktin čvrsto je povezan sa snom pa je i to jedan od razloga zašto se muškarcima spava odmah nakon seksa.

4. Nekontrolirano disanje

Muškarci tokom seksa, posebno bržeg i intenzivnijeg, potiskuju disanje ili dišu puno brže, zbog čega u tijelo ulazi manje kisika nego obično. To je takođe jedan od razloga zašto se većina muškaraca nakon seksa osjeća izrazito umornima.

5. Muškarci ne vole analizirati svoja iskustva

Žene imaju potrebu analizirati svoja iskustva, dok je muškarcima sasvim dovoljno proživjeti ih. Ako muškarac nije dobar komunikator u trenutcima kad od njega to najviše očekujete, to može stvoriti osjećaj ljutnje, a u nekim situacijama i krivnje. Zato je važno uzeti u obzir duboke razlike između muškog i ženskog mozga i pokušati na njih gledati s razumijevanjem.

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.