ATV

Naučnici upozoravaju

Alarmantni podaci: Čovjek uzrok šestog masovnog izumiranja

  • 06.05.2019. 15:44

Ljudske aktivnosti u vrlo skoroj budućnosti od samo nekoliko decenija mogle bi da uzrokuju izumiranje blizu milion vrsta, upozorava nacrt novog izvještaja koje je danas objavio UN.

Ovako brz nestanak biljaka i životinja već se naziva šestim masovnim izumiranjem. Masovna izumiranja u prošlosti su uvijek uzrokovali kataklizmički događaji velikih razmjera poput udara velikih asteroida ili masovnih vulkanskih erupcija. Ovaj puta uzrok je čovjek, prenosi "Index.hr".

Kao najvažniji uzroci uništenja koje prijeti našoj planeti navode se pretjerana konzumacija resursa, krivolov, sječa šuma i emisije nastale sagorijevanjem fosilnih goriva. Četvrtina svih poznatih vrsta biljaka i životinja već je ugrožena, a razmjere njihovog nestajanja desetinama ili stotinama puta su brži nego što su u prosjeku bili u posljednjih 10 miliona godina.

Izvještaj, koje je na 1.800 stranica sastavilo međudržavno tijelo "Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services" (IPBES), temelji se na više od 15.000 akademskih radova i istraživanja, a jedna od ključnih ideja mu je da upozori političare na najbolje moguće načine borbe s klimatskim promjenama.

Prošle sedmice autori izvještaja održali su u Parizu niz sastanaka s predstavnicima vlasti iz više od 130 država u nastojanju da dokumentu daju konačnu, dorađeniju formu.

Prema njemu oko 75 odsto kopna, oko 50 odsto rijeka i jezera te oko 40 odsto svih mora i okeana već pokazuje ozbiljne znake propadanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

Od 1980-ih do danas emisije stakleničkih gasova uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva su se udvostručile, a prosječna temperatura porasla je za najmanje 0,7 stepeni Celzijusa, tvrde autori.

"Rekao bih da će se izvještaj najvjerovatnije interpretirati uz konstataciju u stilu 'Čovječe stvarno smo u nevolji', međutim postoje rješenja", rekao je prije skupa za BBC voditelj IPBES-a prof. Sir Bob Votson.

"Naš izvještaj govoriće o razmjerima u kojima gubimo bioraznolikost te o stepenima u kojima je možemo zaštititi u budućnosti", dodao je.

U izvještaju se između ostalog ističe da su načini na koje se koristi tlo i krče šume za poljoprivredu u kombinaciji s povećanjem konzumacije mesa istisnuli brojne vrste iz njihovih prirodnih staništa. Istovremeno je pretjerani izlov riba desetkovao njihove populacije u morima širom svijeta.

Dokument predviđa da će se izumiranje u narednim decenijama najvjerojatnije dalje ubrzavati.