Nova studija

Naučnici upozoravaju: Polovina životinja izumire

 • Izvor: B92
 • 26.05.2023. 09:03

Prema novoj studiji, skoro polovina životinjskih vrsta u cijelom svijetu trenutno prolazi kroz fazu smanjenja populacije.

Studija istražuje promjene u gustini naseljenosti više od 70.000 vrsta životinja iz cijelog svijeta, što je čini najsveobuhvatnijom studijom ove vrste do sada.

Istraživači sa Kvins univerziteta u Belfastu rekli su da su otkrića "drastično upozorenje" jer je globalni gubitak biodiverziteta izazvan ljudskom industrijalizacijom daleko alarmantniji nego što se ranije mislilo.

Napravio čudovište: Kajaću se dok sam živ, biće gore od svake noćne more

Napravio čudovište: Kajaću se dok sam živ, biće gore od svake noćne more

Otkrili su da 48 procenata vrsta na Zemlji trenutno doživljava pad u veličini populacije, dok manje od tri procenta vrsta raste broj.

Obim izumiranja vrsta tradicionalno se mjeri kategorijama prijetnji Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), prema kojima je trenutno 28 odsto života na Zemlji ugroženo izumiranjem. Međutim, novo istraživanje koristilo je globalnu analizu drugačije mjere rizika od izumiranja, nazvanu "trendovi stanovništva”.

Naučnici su otkrili da je kriza izumiranja mnogo ozbiljnija nego što ukazuju tradicionalne mjere zasnovane na kategorijama prijetnji. Takođe su otkrili da 33 procenta vrsta koje se prema IUCN-ovim kategorijama očuvanja trenutno smatraju "bezbjednim“ zapravo u opadanju i sve većem riziku od izumiranja.

Tvorac Chat GPT-a pred Senatom, umjesto senatora govorila vještačka inteligencija

Tvorac Chat GPT-a pred Senatom, umjesto senatora govorila vještačka inteligencija

U međuvremenu, analiza pokazuje da nedostatak vrsta sa rastućom populacijom ukazuje na to da druge vrste ne evoluiraju kako bi zauzele mjesto izumrlih vrsta u ekosistemu.

Ovaj novi metod proučavanja i analize na globalnom nivou pruža jasniju sliku pravog stepena globalne erozije biodiverziteta koju tradicionalni pristupi ne mogu da pruže“, rekao je dr Danijel Pinčeira-Donoso, viši predavač evolucione biologije i makroekologije na Kvins univerzitetu u Belfastu.

"Naš rad je drastično upozorenje na trenutnu veličinu ove krize, koja već ima razorne posljedice po stabilnost prirode u cjelini, kao i po zdravlje i blagostanje ljudi."

Nova studija: Vještačka inteligencija bi mogla dovesti do nestanka ljudske vrste

Nova studija: Vještačka inteligencija bi mogla dovesti do nestanka ljudske vrste

Vodeći autor studije Ketrin Fin je dodala: "Skoro polovina životinja na Zemlji za koje su procjene trenutno u opadanju. Da stvari budu još gore, mnoge životinjske vrste za koje se smatra da nisu u opasnosti od izumiranja su zapravo u progresivnom opadanju.

Globalni gubitak biološke raznovrsnosti smatra se jednim od najozbiljnijih izazova za čovječanstvo u narednim decenijama, koji utiče na funkcionisanje ekosistema, proizvodnju hrane, širenje bolesti i stabilnost globalne ekonomije.

 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca .

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina