ATV

NASA

Otkrivena najveća misterija svemira - koliko traje dan na Saturnu

  • 20.01.2019. 09:57

Novi podaci iz NASA-e ukazuju na jednu od najvećih misterija u svemiru – dužinu trajanja jednog dana na Saturnu.

Prema najnovijim rezultatima, dan na ovoj planeti traje 10 sati, 33 minuta i 38 sekundi. Riječ je o podatku koji je decenijama okupirao pažnju naučnika.

Problem je bio u tome što Saturn nema čvrstu površinu. Tačke na kori bi služile kao orijentir kada se planeta jednom okrene oko svoje ose, ali neobično magnetno polje remeti prikupljanje podataka o rotaciji.

Ipak, ispostavilo se da je odgovor bio sakriven u prstenovima.

Tokom kretanja oko Saturna instrumenti sonde "Kasini" su mogli da istraže prstenove do detalja, kako bi se prikupljeni podaci iskoristili za ispitivanje talasnih šablona unutar prstenova.

Tako se došlo do zaključka da se prstenovi ponašaju poput seizmometara i biljeleže vibracije koje dolaze iz unutrašnjosti planete.

Određene tačke na prstenovima su osjetljivije na vibracije, pa tako formiraju talase koje je moguće pratiti i posmatrati, što omogućava i praćenje rotacije Saturna.

Novoutvrđeno trajanje jednog dana od 10:33:38 je za nekoliko minuta duže od procjena iz 1981. godine koje su bile bazirane na radio signalima koje je zabilježila letjelica "Vojager".

Tagovi: