Provjerite

4 znaka koja otkrivaju da li vas dijete poštuje ili vas se plaši

  • Izvor: Agencije
  • 11.08.2022.15:36

Stručnjaci vjeruju da u vaspitanju djeteta treba da postoji neka vrsta hijerarhije. Nekada je to funkcionisalo tako što su pozicije različitih članova porodice bile strogo postavljene, a hijerarhija je služila nametanju discipline.

Ali, danas je ta vrsta hijerarhije većim dijelom nestala. Dijete zna da treba da poštuje roditelje, ali šta ako se pojavi strahopoštovanje?

Poštovanje i strahopoštovanje su dvije različite kategorije, kao što su različite i posljedice koje iz njih proizlaze.

Poštovanje nadahnjuje, proizlazi iz ljubavi i divljenja i stvara zdrave i čvrste odnose. Strah, s druge strane, parališe, pravi prkosne, nestabilne i problematične reakcije i uzrokuje patnju.

Linija koja razdvaja ta dva pojma veoma je osjetljiva i nekada nejasna, ali ako obratite pažnju na ova četiri znaka ona postoje jasnija.

1. Stepen povjerenja

Ovo je bez sumnje ključna tačka koja može da vam pomogne da saznate da li vas se djeca plaše ili vas, pak, poštuju. Kada naiđu na prepreku i problem, da li ste prva osoba kojoj se povjere ili čine sve da problem sakriju od vas?

Ako vam se odmah obrate, vaša djeca vas poštuju, jer znaju da ćete im samo vi iskreno pomoći. U drugom slučaju im je jasno da će dobiti samo kritiku i prekor. Smatraju da vaš cilj nije da ih usmjeravate, nego da ih kaznite.

2. Emocionalno izražavanje

Da li vaša djeca dijele svoje emocije s vama? Da li su slobodna da iskažu pred vama ljutnju, bijes, tugu, sreću? Pokazivanje emocija je znak poštovanja koji pokazuje da djeca znaju da ćete priznati i uvažiti njihove emocije, dopustiti im da budu onakva kakva jesu i pomoći im da upravljaju svojim osjećanjima.

Dijete koje se boji svojih roditelja potisnuće svoje emocije kako ne bi snosilo posljedice.

3. Kvalitet odnosa

Ako vas djeca poštuju, vjerovatno ćete biti emocionalno bliski, uživati u međusobnom društvu i zajedničkom druženju. Iako ponekad dolazi do sukoba i nesuglasica, vaš odnos je zdrav i skladan.

Ali, kad se djeca plaše svojih roditelja, ona razvijaju hladne ili ambivalentne stavove prema njima. Na primjer, mogu da budu mrzovoljna, distancirana i ravnodušna, a takođe mogu da osjećaju ogorčenost i odbačenost od roditelja, iako to možda suštinski nije tako.

4. Kritičko mišljenje

Ukoliko je djetetu prijatno da pred vama iznese svoje mišljenje, to je znak da vas poštuje. Ne radi se o tome da dijete neprestano osporava vaš autoritet ili pokušava da prekorači dogovorena ograničenja, već da osjeća da je moguće da razgovara s vama otvoreno, jer zna da ćete ga saslušati.

Kad se djeca plaše roditelja, sklona su da ih slijepo slušaju, čak i ako ne razumiju pravila ili se s njima ne slažu. Vjerovatno je da će se, u određenom trenutku, to pokoravanje pretvoriti u bunt i proizvesti inadžijske stavove.

U tom slučaju dijete osjeća da nema pravo glasa u svojoj porodici i da razgovor, dogovor i kompromis nisu mogući, piše portal "Ona".