Strah se uvukao u kosti

Srpski povratnici u Tumare strahuju za bezbjednost

  • Извор: АТВ
  • 17.08.2023. 19:17

Kuća Simića i u podne zaključana. Strah se uvukao u kosti. Radmili se ruke još tresu, nakon napada na kućnom pragu. Čula je, priča nam, lupanje po vratima, i uspjela samo da telefonom pozove muža i komšiju prije nego što je izgubila svijest. Ne smije da misli šta bi bilo da nisu brzo stigli.

"Kako je upao, kapa bila na glavi, ja više ništa nisam znala, ruke mi vezane, usta mi bila svezana, u komi sam bila, skroz bila gola", rekla je Radmila Simić iz Tumara.

"Vidim provaljeno uđem tu, a nigdje nikoga nije bilo. Svezao je nekom špagom i neka salveta oko usta", rekao je Vojo Simić iz Tumara.

Na drugom kraju sela 20ak dana ni traga baki Joki. Kćerka je u kući u kojoj je starica sama živjela zatekla štap i naočare, bez kojih se nije udaljavala. 

"Na kauču nije bilo dušeka, prekrivača, deke i čašava, pošto je svjetlije boje, privuklo mi pažnju, kasnije sam vidjela da je ponjava mokra i ispod itison i pod", rekla je Gordana Babić, kćerka nestale.

Tu nije kraj mukama srpskih povratnika u Tumare u federalnoj opštini Lukavac. Mirko je pretučen početkom juna kada je pošao na groblje. 

"Čovjek je izletio iz kola i kaže nemoj da te sad zakoljem, gurnuo me, ja sam pao i povrijedio koljeno, imam ljekarsko sve", rekao je Mirko Spasojević.

Mještani su uzmemireni. U selu je uglavnom stotinak straijih ljudi.

"Strah postoji veliki, ovo je žalosno, ovo neko radi ili da nas ustraši", rekla je Đurđija Bjeljarević iz Tumara.

Lokalna zajednica je, uvjeravaju nadležni, uz mještane. Najavljuju veću bezbjednost. 

"U saradnji sa mještanima ćemo na lokacijama u privatnim parcelama pomoći nabavku video nadzora", rekao je Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

"Mi ćemo patrole redovno slati ovdje sa svakim mještaninom obavljaćemo intervuje i razgovore", rekao je Zoran Teofilović, načelnik PU Lukavac.

Nijedan slučaj neće ostati nerasvijetljen, poručuju nadležni. Formirali su i lokalni savjet za bezbjednost. Srbi kažu da se proteklih dana dvoje mještana odselilo. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.