ATV

Потврдила наука

Дјеца рођена у новембру су научно доказано посебна, ево и зашто

  • Извор: Б92
  • 06.11.2023. 22:57

Новембар је тмуран мјесец, али дјеца рођена у то вријеме су заиста изузетна. Наука је то потврдила.

Сва дјеца су својим родитељима посебна и њима није нарочито важно када се дијете родило – у зиму, јесен или прољеће. Сиви новембар не даје превише разлога за радост, па зато родитељи чија су дјеца дошла на свијет у том мјесецу треба да знају зашто су њихова дјеца, са становишта науке, заиста јединствена.

Публикација Mother.ly износи сваког мјесеца научне чињенице о дјеци рођеној у одређеним мјесецима у години, а овдје откривамо зашто су, с научног становишта, новембарска дјеца тако посебна. Дјеца рођена у новембру су по правилу виша од својих вршњака. Истраживања спроведена на Харварду показују да су дјеца, рођена у хладним мјесецима, на рођењу неколико центиметара дужа од љетње новорођенчади. У узрасту од 7 година, новембарска дјеца су виша и тежа од својих вршњака.

Постоји велика вјероватноћа да ће бити успјешни у спорту. Америчка истраживања о атлетским способностима ученика показују да су најбољи спортисти дјеца чији је рођендан у новембру. Она су на спортским тестовома чак 10-15% успјешнија од својих вршњака и чешће побјеђују на такмичењима.

Рано одлазе у кревет и лакше заспу. Ова чињеница, коју су научници запазили током својих истраживања, посебно ће обрадовати родитеље беба, јер улива наду у добар сан – не само бебе, већ и њених родитеља. Научници су открили да дјеца рођена у прољеће и љето обично касније одлазе у кревет, од дјеце рођене у јесен или зиму.

Вјероватније ће бити љеворуки, поготово кад је ријеч о дјечацима. Зачудо, дјечаци рођени између новембра и јануара склонији су љеворукости од остале дјеце. Ту чињеницу су открили научници са Бечког универзитета. Испитали су 13 хиљада одраслих особа и открили међу њима 7,5% леворуких жена и 8,8% мушкараца. Када су погледали рођендане мушкараца, показало се да су скоро сви рођени у новембру.

Мање су подложни неким имунолошким болестима. Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да рођендан у новембру може да умањи шансе за развој мултипле склерозе и још неких имунолошких болести. Вјерује се да је то везано за ниво витамина Д који је мајка примила током љетње трудноће.

Људи рођени у новембру чешће од осталих живе 100 година. Ту чињеницу су установили истраживачи са Универзитета у Чикагу.

Све ове чињенице не побијају да су и дјеца рођена у другим мјесецима такође јединствена. Ако ништа друго, када вас отпусте из болнице једног кишовитог и хладног новембарског дана, лијепо је знати да ће ваше новорођенче вјероватно добро спавати и можда једном постати сјајан спортиста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм