Ima više efekta

Istraživanje: Bolje je da tate čitaju djeci priče za laku noć

 • Извор: Б92
 • 04.09.2023. 09:08

Novo istraživanje pokazuje da je bolje da tata čita priče za djecu za laku noć jer to ima više efekta, nego kada to radi mama!

Da li vam je poznata scena: djeca se kupaju, oblače se u pidžame, a onda se ušuškaju u krevetu i čekaju da im mama pročita priču za laku noć. Ipak, novo istraživanje je pokazalo da je bolje da tata djeci čita priče za laku noć nego mama.

Vratili se na Zemlju: Četiri astronauta 6 mjeseci boravili na svemirskoj stanici

Vratili se na Zemlju: Četiri astronauta 6 mjeseci boravili na svemirskoj stanici

Istraživanje koje je vodila dr Elizabet Dursma sa Univerziteta Harvard u SAD-u otkrilo je da djeca imaju više benefita od toga kako im tata čita priče nego mama. Prema rezultatima studije, kada tata čita, dešava se više "maštovitih diskusija" i razvoja jezika zbog načina na koji tata prezentuje priču.

"Uticaj je ogroman - posebno ako tate počnu da čitaju djeci mlađoj od dvije godine. Na čitanje se gleda kao na žensku aktivnost i čini se da su djeca više raspoložena kada im tata čita - to je posebno", rekla je doktorka koja je vodila istraživanje.

Dozvolio sinu (10) da vozi auto: Dječak krivudao po auto-putu, pa poveo policiju u potjeru

Dozvolio sinu (10) da vozi auto: Dječak krivudao po auto-putu, pa poveo policiju u potjeru

Izvještaj ove studije pokazuje da muškarci i žene sasvim različito pristupaju zadatku čitanja. Mame će češće postavljati činjenična pitanja, na primjer, "Koliko jabuka vidiš?" S druge strane, tate radije postavljaju apstraktnija pitanja koja podstiču maštu i jezičke vještine njihove djece na rad i razvoj.

Ona dalje kaže da bi očevi češće rekli nešto poput: "Oh, vidi, merdevine. Da li se sjećaš kada sam imao te merdevine u kamionu?" i objašnjava da je to bolje za razvoj jezika djece, jer je "kognitivno izazovnije". Drugim riječima, djeca moraju više da koriste svoj mozak da bi odgovorila na takva pitanja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.