Šokantni podaci

Koliko vremena za sebe zaista imaju zaposlene mame

  • Izvor: Super žena
  • 04.08.2022.09:36

Žena koja ima dijete i koja radi, u prosjeku sa njim provede 145 minuta kvalitetnog vremena na dan, a muškarci provode upola manje.

Britanski istraživači su objavili kako prosječna zaposlena majka za sebe i svoje potrebe ima samo 26 minuta na dan.

Posao i briga oko djece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata.

Priča se nastavlja i kada djeca odrastu i napuste kuću.

Prema Centru za istraživanje društvenih pitanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, jednom kad žene postanu bake, opet se brinu o maloj djeci, ali ovaj put o unucima.

U izvještaju spomenutog centra otkriva se da su pritisci sa kojima se današnje mame suočavaju mnogo veći od onih iz tridesetih godina.

Čak 30 odsto žena ima manje vremena za sebe nego što je to bio slučaj sa njihovim majkama, ukupno oko tri sata nedjeljno.

Njih devet od deset osjeća veliku grižu savjest zbog vremena koje imaju na raspolaganju sa djecom, što je oko 145 minuta na dan u prosjeku. Očevi i dalje nedovoljno izlaze u susret ženama, jer provode gotovo dvostruko manje vremena sa djecom.

Važno je napomenuti da se podaci odnose na zaposlene roditelje. Polovina mama koje rade izjavila je da je pomoć bake i deke jednostavno neizostavan element u odgajanju djece i brizi oko djece. Ipak, uprkos svojim herojskim nastojanjima, tri žene od deset žena (ukupno anketiranih je bilo 1.000) priznalo je da su stalno pod pritiskom toga da budu "savršene majke".

Istraživački centar tvrdi da je porodica, a naročito bake, postala vrlo bitan faktor u pomaganju savremenoj ženi i majci, a to nije čudno, s obzirom na to da je ona, kako kaže Kejt Foks, jedan od stubova porodice, "pod stalnim pritiskom da radi u dvije smjene, da bude savršena majka i istovremeno da kuva svaki dan", prenosi "Super žena".

Tagovi: