Faktori

Od čega zavisi da li ćete roditi blizance?

 • Izvor: Agencije
 • 26.02.2023.14:42

Mnogo žena priželjkuje blizance, ali s druge strane vjeruju da to nije moguće očekivati ukoliko ih niko ranije u porodici nije imao. Međutim, to nije uvijek pravilo.

Postoje primjeri kada nijedan partner nije imao blizance u porodici, a ipak je žena začela upravo blizance.

Moguće su situacije kada jajnici žene u vrijeme ovulacije ispuste dvije jajne stanice, pa se obje oplode i postanu embrioni. Rezultat su identični blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrion podijeli na dva u ranoj fazi razvoja, piše Avaz.

Naslijeđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene čije porodice imaju blizanačku trudnoću češće rađaju blizance jer genetika ipak igra najvažniju ulogu. Takođe, veća je vjerovatnoća da će majke koje rode u kasnijim godinama, ili koje se liječe od neplodnosti imati blizance.

Varijanta gena

Istraživači su analizirali genome 1.980 žena koje su začele blizance prirodnim putem, te su ih uporedili s 12.953 majke koje su rodile jedno dijete. Primijetili su da postoje određene varijacije u genu prozvanom FSH koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimuliraju folikule i pomaže jajnoj ćeliji da sazri. U tijelu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona jajašce se oslobađa tokom ciklusa nakon što je sazrelo. Ako u tijelu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tokom ciklusa osloboditi dvije jajne ćelije.

Osjetljivi jajnici

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosječnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici mnogo osjetljiviji na hormone, zbog čega se mjesečno oslobađaju dvije jajne ćelije.

Naučnici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 posto.

Tagovi:
 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.