ATV

Важно знати

Овом фразом родитељи најчешће руше ауторитет пред д‌јецом

  • Извор: Аваз
  • 24.10.2023. 22:56

Психолози тврде како су многи родитељи склони томе да подцјењују снагу изговорених ријечи. Често када смо тужни, љути или уморни, д‌јетету знамо рећи нешто што би га могло повриједити или утјецати на његово самопоуздање.

Исто тако, постоји неколико фраза којима родитељи несвјесно нарушавају властити ауторитет код д‌јеце, доноси Psychology Today.

Нарушава ауторитет

Психолози објашњавају да нас, ако немамо довољно ауторитета, дијете неће послушати када је то уистину важно и потребно. То му итекако може наштетити јер оно само још увијек не зна правилно разликовати добро од лошега, барем не када је ријеч о малом д‌јетету.

Одређене фразе које као родитељи често понављамо могу срушити наш ауторитет пред д‌јететом, а самим тиме дијете ће нас мање слушати и поштивати. Једну од њих велика већина родитеља најчешће користи, а ево о којој се реченици ради.

''Тужићу те мами/тати''

Ово је фраза коју многи родитељи често користе када их дијете не жели слушати или се понаша лоше. Психолози објашњавају како овом реченицом родитељ даје до знања д‌јетету да се не зна поставити на одговарајући начин, односно самостално изборити за оно шта се од д‌јетета очекује.

На неки начин дијете оваквим приступом губи поштовање према оном родитељу који се користи споменутом фразом, сматрајући да није способан сам ријешити ситуацију. Самим тиме, родитељу је трајно нарушен ауторитет и врло је могуће да га дијете нити убудуће неће слушати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм