ATV

Dijete se ne rađa srećno

Pet načina kako pravilno da vaspitavate dijete

 • 26.10.2021. 14:18

Dijete se ne rađa srećno, ono to postaje zahvaljujući vaspitanju. Od samog detinjstva i okolnosti u kojima dijete odrasta, zavisi dalji razvoj i način na koji će ono reagovati na probleme, uspjehe, ali i kako će se uklapati u nove sredine i nove situacije.

Ova metoda je naučno dokazana. Ovo je 5 stvari koje svaki roditelj, bez obzira na vrijeme, novac ili strukturu porodice može da pruži svom djetetu i tako mu osigura srećan život, kaže psiholog Maj Braun:

1. Budite dobar model

Djeca upijaju stvari kao sunđer. Ukoliko roditelji nisu srećni i u svemu vide problem, dijete će taj model ponašanja usvojiti kao normalan i voditi se time kroz život. Naučite dijete da je sreća, zahvalnost i radovanje malim stvarima prioritet. Nikad ne napuštajte sopstvene ciljeve, a onda ni vaše dete tokom života neće to raditi. 

2. Podijelite obaveze sa djetetom 

Dijete već sa dvije godine može da pokupi svoje igračke, da napuni posudu za hranu za kućnog ljubimca i da stavi prljavi veš u korpu. Na taj način dijete gradi osjećaj samopoštovanja i osjeća da doprinosi porodici. Na ovaj način će se osjećati odgovornije, a izrašće u disciplinovanu osobu.

3. Pustite dete da pogriješi

Prirodna je želja roditelja da zaštiti dete, ali u nekim situacijama morate pustiti da samo donosi odluke, pa možda i pogreši. Tako će imati osećaj da misli svojom glavom i da se njegove odluke cene.

4. Stavrajte porodičnu tradiciju 

Porodična tradica pružice vašem djetetu izgradnju identiteta i osjećaj stabilnosti. Dijete se u ovakvom okruženju osjeća srećno, a to je dobar osnov da izraste u stabilnu ličnost.

5. Naučite dijete da se suoči sa negativnim osjećanjima

Najvažniji zadatak roditelja je da nauči dijete da je sasvim u redu osjećati bes, ljutnju i tugu, ponekad, ali da se sa tim emocijama treba suočiti i izboriti - pronaći uzrok problema i riješiti ga. Naučite dijete da ne sakriva emocije i da ne ih ne "zatrpava", jer se tako stvara još veći problem. 

Тагови:
 • 22:10 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:25 Серија: Развратник (16+)

  Серија: Развратник (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм