Korisno za roditelje

Pravilo "tri minute" važno je u sazrijevanju djeteta

  • Izvor: avaz
  • 06.11.2022.17:36

Uz jednostavno pravilo "tri minute", psiholozi kažu da ćete učiniti mnogo za sigurnost svog djeteta koje će na taj način osjetiti da je voljeno. Također, to će se kasnije odraziti i na njegovu sposobnost u zreloj dobi.

Osjećaj sigurnosti

Stručnjaci objašnjavaju da način na koji provodite vrijeme sa svojim djetetom, od vrtićke pa sve do tinejdžerske dobi, utječete na njegov osjećaj sigurnosti i povezanosti sa vama. Zato savjetuju da provedete tri minuta sa njima i date im do znanja da su vam nedostajali, da vas zanima kako su proveli svoj dan i šta vam sve mogu reći.

Primjenom ovog pravila od "tri minuta" roditelji će usaditi sigurnost i povjerenje u svoje dijete što može imati dugoročne pozitivne posljedice u njegovoj odrasloj dobi. Ono podrazumijeva da se sa djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, bez obzira na to što ste možda bili razdvojeni samo 10-ak minuta.

Neverbalna komunikacija

Važan je i način na koji se obraćate djetetu i ta neverbalna komunikacija koju koristite prilikom obraćanja. Psihologija naglašava da je jako bitno biti na istom nivou sa djetetovim očima i provesti prva tri minuta u jednakoj komunikaciji sa njim. To su trenuci kada se prvi put sretnete po dolasku iz škole ili vrtića, kada dijete jedva čeka da se družite kod kuće.

U komunikaciji sa djetetom budite jednaki, ali nemojte insistirati na odgovorima po svaku cijenu, ako dijete u tom momentu ne želi da vam prepriča svoj dan iz vrtića/škole. Djeca vole da pričaju o svojim doživljajima tokom dnaa, kada se osjete dovoljno sigurno da to podijele sa vama,objašnjavaju psiholozi.


Tagovi: