Korisno za roditelje

Trikovi da beba uzme lijek

 • Izvor: avaz
 • 18.01.2023. 18:12

Uspješno davanje lijeka djetetu ponekad zahtijeva dosta kreativnosti, smatra dr. William Searsa, jedan od vodećih američkih pedijatara, profesor i autor više od 30 knjiga.

Ako dijete odbija uzeti lijek, poslužite se malim trikovima. Recimo, isti lijek se možda može kupiti u nekoliko različitih okusa i oblika.

Čarobna pasta

Većina beba lakše će uzeti lijek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, pitajte svog ljekara da li taj isti lijek možda postoji u obliku tableta. 

Zdrobite tabletu i dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Vrhom prsta stavljajte male količine paste na unutrašnjost bebinog obraza, a beba će to progutati bez otpora.

Džepić u obrazu

Tajno oružje za davanje lijeka okorjelim „pljuvačima" jeste takozvani džepić u obrazu. Prije nego što otpočnete proceduru, lijek vam treba biti nadohvat ruke. 

Položite glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje ruke. Dlanom iste ruke prekrijte bebin obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite ugao usta.

Na taj način dobićete džepić u obrazu. Drugom rukom kapljite lijek u džepić, malo po malo. Ovakvim zahvatom bebina usta možete držati otvorena, a glava joj se neće pomjerati.

Zamaskirajte lijek

Ako je dijete starije, zdrobljenu tabletu možete sakriti u sendvič koji mu pripremate. Recimo, umiješajte je u pekmez ili razmutite u mlijeku. 

Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod maslaca. Prije nego što primijenite ovu metodu, pitajte ljekara da li se lijek koji ste dobili smije uzimati s hranom. 

Osim toga, mnogo lijekova uzima se prije ili poslije jela, pa ako je to pravilo za lijek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

Kapaljka ili kašičica

Plitku plastičnu kašičicu, koja se obično dobije uz lijek, lakše je koristiti nego čajnu kašičicu. Da biste bili sigurni da je dijete uzelo sav lijek, dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju bebinu usnicu.

Kapaljkom se lijek jednostavno daje. Postavite je između unutrašnje strane obraza i desni, a zatim ukapavajte po nekoliko kapi i sačekajte da dijete sve proguta.

Zaobiđite jezik

Pri davanju lijeka pokušajte izbjeći bebine osjetljive dijelove usta. Veći dio receptora za okus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dijela jezika može izazvati nagon za povraćanjem. Najbolje područje za davanje lijeka je između unutrašnje strane obraza i desni, prema zadnjem dijelu usne šupljine.

Injekcija

Ako je beba iscrpljena bolešću toliko da ne može progutati antibiotik ili previše povraća, to je znak da se stanje pogoršalo te se potrebno ponovno javite ljekaru. Često jedna injekcija antibiotika može popraviti stanje pa se može nastaviti s oralnom terapijom.

Pazite na doze

Veći dio lijeka apsorbira se za oko 30 do 45 minuta. Ako je beba uspjela zadržati lijek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ako povrati odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama naznačenim na uputstvu. 

Ako ne uspijevate djetetu dati lijek za snižavanje temperature, pitajte ljekara da li postoji neki drugi način da se terapija uspješno provede. U nekim slučajevima pomažu čepići koji sprečavaju povraćanje, a daju se djetetu 20 do 30 minuta prije oralnog davanja lijeka. 

Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.