Trudnoća: Bitno je koliko kofeina unosite, ne više od 200 mg dnevno

  • 29.03.2021.09:03

Oprezno sa unosom kofeina tokom trudnoće, dozvoljeno je piti kafu i čajeve, ali samo ako poštujete količinu kofeina koju smijete unijeti u organizam.

Tokom trudnoće trebate paziti na mnoge stvari, a posebno na ono što unosite u organizam. To se posebno odnosi na konzumaciju kofeina, bilo u obliku kafe ili čaja. Evo šta kažu stručnjaci – da li se smije piti zeleni i crni čaj u drugom stanju?

Kofein se prirodno nalazi u različitim namirnicama, uključujući crni i zeleni čaj. Da, stručnjaci kažu da smijete piti ove čajeve, sve dok količina kofeina koju unosite ne prelazi 200 mg dnevno.

Količina kofeina u jednoj šolji čaja zavisi od toga koliko je on jak (ali i kolika je ta šoljica). Naravno, postoje i čajevi koji ne sadrže kofein, ili sadrže veoma male količine.

Zašto je kofein loš u trudnoći?

Ukoliko pretjerujete, on može povećati rizik od smanjene bebine težine. Naučnici vjeruju da, ukoliko biste svakodnevno unosili više od 200 mg kofeina, beba bi imala smanjenu težinu za oko 70 g. Kofein se nalazi i u nekim drugim namirnicama, poput kafe, čokolade i energetskih napitaka. Ukoliko želite da smanjite količinu kofeina, probajte da koristite neke druge biljne čajeve.

Tagovi: