Psihijatar objašnjava

Zašto djeca ne treba da noće u tuđim kućama

  • Izvor: Agencije
  • 05.10.2022.20:07

U viralnom videu koji je pregledan više od milion puta otac šestoro djece i psihijatar za djecu i odrasle dr Lari Mitnaul (@doctormitnaul) navodi pet stvari koje nikada ne bi dozvolio svojoj djeci, a broj pet je dopuštanje da spavaju van svog doma.

Dok neki stručnjaci smatraju da je spavanje kod društva iz vrtića i škole ključno za razvoj nezavisnosti i fleksibilnosti kod djece, "pravilo bez spavanja" već neko vrijeme dobija na snazi u roditeljskim krugovima, s obzirom na to da spavanje otvara vrata za rizične odluke, gubitak sna, kao i maltretiranje ili zlostavljanje - posebno seksualno zlostavljanje.

U svom videu, dr Mitnaul objašnjava ovaj fenomen kao "uglove" dječjih iskustava – malo izvan normalnih parametara njihove svakodnevne rutine.

"Često su priče koje nam dolaze o traumi, o izloženostima, o neprikladnim stvarima u životima djece u 'uglovima' iskustava za našu djecu", navodi on i dalje nastavlja izlaganje:

"A pod 'uglovima', mislim na ona mesta gdje je manje nadzora odraslih. Postoje djeca koja možda rade impulsivnije stvari ili stvari koje inače ne bi radila pod pažljivim nadzorom i praćenjem odrasle osobe koja ih voli. I tako prenoćišta često pružaju pravu priliku djeci da se upuste u razne stvari, bez obzira na to da li to namjeravaju ili ne", kaže on.

Dr Mitnaul je dobio mnogo kritika u komentarima o svom pravilu "bez spavanja", ali on daje jasno objašnjenje da smatra da se dijete može socijalizovati i u uslovima koji će biti bezbjedni po dijete.

On navodi da je njegova namjera da njegovo dijete ima divan i blizak odnos sa svojim vršnjacima i da će se postarati da se to desi u situaciji i vremenu koje će najvjerovatnije biti profitabilno za njih kako bi se izbjegla trauma od koje treba da se liječe do kraja života, prenosi portal "Ona".

@doctormitnaul Part 2 - Why I don’t allow sleepovers 🛏 #5things #psychiatrist #childpsychiatrist #psychiatristsoftiktok #nosleepovers #thingsiwontdo #explained #parttwo ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
Tagovi: