Utiču dobro na zdravlje

3 razloga zašto treba da jedete kruške svaki dan

  • Izvor: Agencije
  • 19.09.2022.11:46

Pored toga što su ukusne, kruške su veoma dobre za naše zdravlje.

Ovo voće je prepuno minerala kao što su kalijum, bakar, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojnih mikroelemenata.

Takođe, kruške su bogate vitaminima, K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Ali, pored vitamina i minerala koje možemo da unesemo u tijelo, kruške imaju još blagodati. Predstavljamo neke od njih.

1. Dobre su za varenje

Ova voćka je puna vlakana, koji pospješuju varenje. Smanjuje mogućnost zatvora, ali i dijareje. Takođe, kruška, zahvaljujući pomenutim vlaknima, šiti od slobodnih radilkala i time preventivno smanjuje šansu za razna oboljenja.

2. Čuvaju srce

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje cijeli kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.

Vjeruje se da kruške pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i holesterola, a unos dovoljno vlakana u ishrani smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, piše "Eatingwell".

3. Jačaju imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca. Osim toga, savladavanje prehlade i drugih problema povezanih sa oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.

Uloge koje vitamin C igra u našem tijelu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija.

Tagovi: