Ови ћевапи без меса су толико сочни и ароматични да нико неће ни посумњати да су потпуно биљни.
Састојци:
- 2 шоље зеленог сочива
- 1 литар воде
- 2 главице црног лука
- 4 чена бијелог лука
- 1 јаје
- 1 шоља презли
- 1 кашика брашна
- Со, црни бибер, црвена паприка, мајчина душица, кари, кумин – по укусу
- Мало уља за пржење
Припрема:
Ако мислите да ћевапи без меса не могу да буду сочни и пуни укуса – размислите поново. Ова варијанта са сочивом, луком и зачинима има све оно што волимо код правих ћевапа: мирис, текстуру и препознатљив укус због ког се тражи још.
Скувајте сочиво у литру воде док потпуно не омекша (око 20–25 минута). Оциједите вишак воде ако је остало. У тигању пропржите ситно сјецкан лук и бијели лук на мало уља, док не постану стакласти.
Помијешајте кувано сочиво, пржени лук, јаје, презлу, скроб и зачине. Све добро изгњечите док не добијете компактну смјесу. Обликујте ћевапе рукама и ређајте на тањир.
Пржите их на мало уља у тигању, са свих страна, док не порумене, пише "Ствар укуса".