Рецепт

Цимет-ролнице: Посластица за сваког

  • Извор: Агенције
  • 05.12.2023. 15:42

Све је учесталија понуда цимет-ролница по пекарама и посластичарницама у граду, па је разумљиво да желите да научите да их спремите, по вашој жељи и укусу. Ево сјајног и лаког рецепта.

Састојци за цимет-ролнице:

Тијесто

25 g свјежег квасца

2.5 dl топлог млијека

75 g путера - омекшалог или истопљеног

400 брашна (и додатних 30-40 г за мијешање и посипање)

50 g шећера

1/4 кашичице соли

кашичица кардамома у праху

Надљев

50-60 g истопљеног путера

100 g смеђег шећера

3-4 кашичице цимета

Премазивање

1 јаје

1/2 кашичице воде

шећер у гранулама за посипање

Припрема цимет-ролница:

Квасац растворите у мало топлог млијека и додајте мало шећера, са врха кашичице. Поклопите и оставите на кратко док не припремите остале састојке. У 400 г брашна додајте шећер, со и кардамом и мало измијешајте. Додајте квасац, истопљени путер и преостало топло млијеко.

Мијесите и посипајте брашном, док не добијете фино тијесто које се одваја од руку и радне површине, око 4-5 минута. Добићете фино, еластично тијесто. Прекријте провидном фолијом или кесом, затим крпом и оставите на топлом око пола сата да надође.

Премијесите и развуците тијесто оклагијом на око 1 cm дебљине. Премажите истопљеним путером, поспите шећером и циметом и уролајте по дужој страни.

Изрежите комаде дебљине око 1.5cm и слажите их у папирне корпице или на папир за печење - у том случају оставите већи размак између ролница. Пустите да надолазе у плеху око 30 минута, а за то вријеме загријте пећницу на 250°C.

Премажите ролнице овлаш умућеним јајетом у које сте додали пола кашичице воде и свега неколико зрна соли. Преко поспите шећером у гранулама.

Пеците од 6-9 минута, али водите рачуна да брзо убаците плех да се рерна не би расхладила. Извадите их из пећнице кад буду фино златне боје.

Служити топле или на собној температури, пише "натањиру".

Пријатно!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.