Korisno za trudnice

Da li je konzumiranje kafe tokom trudnoće sigurno?

  • 28.06.2021.21:36

Pretjerano konzumiranje kafe tokom trudnoće bi kasnije moglo dovesti do problema u ponašanju djeteta.

Ovo je dokazala dugoročna studija o razvoju mozga i zdravlju djeteta. U sklopu nje analizirano je 9 hiljada mozgova djece koja imaju 9 i 10 godina.

"Postoje suptilne, ali stvarne promjene u ponašanju kod većine djece koja su bila izložena kofeinu u maternici. Ovo naročito može loše uticati na djecu koja su osjetljiva", rekao je autor studije John Foxe, direktor Institua za neuroznanost Del Monte u New Yorku.

Godinama se trudnicama govorilo da ograničavaju unos kofeina kako bi smanjile rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja. Nova studija sugeriše da će se trudnice koje konzumiraju bilo kakvu vrstu kafe kasnije u životu susresti sa problemima u ponašanju djeteta.

Skeniranje mozgova djece čije su majke konzumirale kofein tokom trudnoće pokazalo je da bi moglo doći do poremećaja u pažnji i hiperaktivnosti. Većina problema bila su manja, ali primjetna, tvrdi Foxe.

Poznato je da fetus ne može razgraditi kofein, a još uvijek se ne zna na koji način i u kojem tačno trenutku kofein dovodi do pomenutih promjena. Nisu uočene bilo kakve promjene u inteligenciji djeteta ili sposobnosti razmišljanja.

Američki koledž opstetričara i ginekologa savjetuje trudnice da ograničavaju unos kofeina na 200 miligrama dnevno. To su otprilike dvije šolje. Međutim, studija navodi kako čak i to može biti previše.

(Klix.ba)


Tagovi: