Препорука

Гдје треба држати хљеб да би остао свјеж

  • Извор: Агенције
  • 10.11.2023. 04:00

Чување хљеба представља велику дилему. Супермаркети га чувају на полицама на собној температури, али многи га држе у кутији јер мисле да ће тако трајати дуже.

Према извјештају студије са Универзитета Линколн у Небраски, штетни микроорганизми који кваре храну најбоље расту на собној температури. Ако хљеб држите недјељу дана на отвореном, он ће постати гњецав и убуђаће се.

У случају да хљеб оставите изложен свјетлости и ваздуху, може да се убрза пропадање намирнице. Споре из ваздуха ће се наћи на њему, а како оне имају дугачко коријење то значи да ће им бити потребно неколико дана да почну да расту. За то вријеме их ви нећете ни примијетити, па ћете их уносити у себе.

Зато је, препорука научника, да хљеб чувате у замрзивачу или фрижидеру.

Студија из Европског часописа за клиничку исхрану је показала да држање хљеба у замрзивачу смањује шансе за развој плијесни, што смањује пропадање хране.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: