Због све теже економске ситуације, многе пекаре у Њемачкој боре се за опстанак.
Неке од њих подигле су цијене производа, док су друге пријбегле непопуларној мјери – увеле су додатну наплату за сјечење хлеба на лицу мјеста.
У посљедњих неколико година, велики број њемачких пекара нашао се у финансијским проблемима. Неки су морали да затворе своје радње, док су други покушали да надокнаде губитке уводећи надокнаде за услуге које су раније биле бесплатне.
Сјечење хљеба више није бесплатно
Хљеб је дио свакодневице у Њемачкој, а машинско сјечење хљеба на лицу мјеста била је уобичајена и практична пракса. Међутим, све је више пекара које ову услугу сада додатно наплаћују – од 10 до 20 центи по векни.
Купци су изненађени јер су годинама ту услугу добијали без додатних трошкова. Иако се надоплата не примјењује свуда, све више пекара у различитим њемачким покрајинама одлучује се на овај корак.
Зашто се уводи наплата за сјечење хљеба?
Пекари наводе да су високи трошкови енергије, одржавања машина и замјене ножева разлог за увођење наплате. Иако се за многе потрошаче чини неправедним да плаћају нешто што је до јуче било укључено у цијену, пекари тврде да је то једини начин да опстану.
Добра вијест је да се у неким пекарама и даље хљеб сијече бесплатно, али купци сада морају да обрате пажњу – да ли ће их на каси дочекати додатна ставка на рачуну.