Да ли сте примијетили да је купус салата увијек укуснија, слађа и мекша у ресторану него код куће?
Заправо, тајна добре салате крије се у чињеници да насјецкани (или нарендани) купус одстоји дуже, него када је ми на брзину припремимо код куће. То даје времена поврћу, које има изобиље витамина, да отпусти воду и омекша под дјеловањем соли и сирћета па је резултат супер укусна салата.
Уз сљедећих пар цака направићете купус салату баш као да сте је наручили из ресторана.
Потребни састојци:
купус
со
шећер
јабуково сирће
маслиново уље
бибер
Како да је припремите?
Насјецкајте купус што тање (или га нарендајте), па га сасвим мало посолите и лагано изгњечите руком.
Додајте на врх ножа шећера, па измијешајте виљушком и кашиком и, ако је могуће, оставите салату да одстоји бар десетак минута.
Затим прелијте са мало јабуковог сирћета и маслиновог уља, па добро измијешајте и побиберите. По жељи, додајте и мало першуна – за декорацију, пише Крстарица.
Важна напомена:
Млади, зелени купус треба мање гњечити и нека краће стоји, а бијели, јесењи купус треба гњечити више и оставити да дуже одстоји.