Вртларска сезона је у пуном јеку, а многи љубитељи домаће хране сањају о богатом уроду кромпира на јесен.
Ако сте међу њима и желите удвостручити резултате без хемикалија, можда је вријеме да испробате једноставан, али ефикасан трик – уз помоћ природног “појачивача” из сваке рупе у врту можете извући двоструко више плодова.
Наиме, умјесто уобичајеног стајњака који многи користе код садње кромпира, све више вртлара окреће се необичном, али и те како корисном додатку – пшеничним мекињама. Ријеч је о љускама пшеничних зрна које се иначе користе као храна за перад и домаће животиње, али у врту могу послужити као право чудо.
Мекиње су богате витаминима Б групе, минералима попут калцијума, гвожђа и магнезијума те влакнима и протеинима – све што је потребно за развој снажних и здравих кромпира. Дан прије садње пресоване мекиње потребно је намочити у води – омјер је једна канта мекиња на три канте воде. Оставите да одстоји преко ноћи. Затим у сваку рупу прије садње ставите око 300 грама добијене кашасте смјесе, прекријте земљом и тек потом ставите гомољ.
Важно упозорење
Резултат? Искусни вртлари тврде да ћете из 20 грмова кромпира на јесен извући најмање 40 пуних канти, а све кртоле биће крупне и здраве, пише "Дневно".
Пшеничне мекиње можете пронаћи у трговинама за животиње, на тржницама или код локалних пољопривредника.
Али, имајте на уму једно упозорење – ако у свом врту имате проблема са кртицама, можда бисте требали прескочити ову методу, јер мекиње могу привући глодаре.