Стуб домаће кухиње

Јело које је нахранило цијелу нацију: Како се припрема војнички пасуљ

  • Извор: Нова.рс
  • 29.05.2025. 22:32

Некада су се читаве породице окупљале око шерпе пуног пасуља. Данас се он полако повлачи пред брзом храном и инстант оброцима. Али, пасуљ - то јело које је годинама било стуб домаће кухиње - заслужује свој повратак.

Како је пасуљ постао српска институција?

Пасуљ, иако поријеклом из Јужне Америке, већ вијековима је дио балканске традиције. У Србији је посебно заживио јер је био јефтин, хранљив и доступан, што га је учинило савршеним избором за војне и ђачке кухиње. Зато није случајно што се термин „војнички пасуљ“ и данас користи као симбол нечег конкретног, укусног и „кашиком да стоји“.

Шта је то војнички пасуљ и зашто га сви памте?

Рецепт за „војнички“ пасуљ једноставан је, али захтијева вријеме и стрпљење. Традиционално се кувао у великим казанима дан унапријед, како би се „слегао“ и постао још укуснији.

Састојци:

Бијели пасуљ (тетовац)

Црни лук

Алева паприка

Ловоров лист

Уље или маст

По жељи: сува ребра, кобасица или сланина

Тајна: добра запршка и стрпљиво крчкање. Прави војнички пасуљ не смије бити ни прегуст ни риједак, и увијек мора имати ону карактеристичну, домаћу ноту.

Шта му данас фали?

Пасуљ је све ређа појава на модерним трпезама. Разлози су бројни:

Заборављени рецепти и мањак времена

Заблуде да је „тежак за стомак“

Нестрпљење за дуже кување

Засићеност модерним „брзим“ оброцима

Али истина је - пасуљ није тешко скувати ако знаш мале трикове. И ништа га не може замијенити када се тражи оброк који грије душу.

Зашто се каже да је пасуљ „нахранио цијелу Србију“?

У земљи гдје су зиме дуге, а тањири често скромни, пасуљ је био оно што је држало народ на ногама. Током 20. вијека, пасуљ је био неизоставан дио јеловника у школама, касарнама, фабрикама и сеоским домаћинствима. Јео се на њивама, у војним кантинама, у мензама, на славама и посту.

Једна шерпа пасуља могла је да нахрани цијелу породицу - или десетину војника.

Срећан крај потраге за тинејџерком (16): Мајка саопштила да су је пронашли

Срећан крај потраге за тинејџерком (16): Мајка саопштила да су је пронашли

Уз парче хљеба и кисели купус, био је комплетан оброк који су могли себи приуштити и они са најмање.

Посебно у послијератним годинама, када су рафови били празни, а тањири пуни само захваљујући једноставним, али моћним намирницама, пасуљ је постао симбол преживљавања, отпорности и народне кухиње. И зато се с правом каже - пасуљ је јело које је нахранило цијелу Србију.

Пуцњава у Подгорици: Једна особа рањена

Пуцњава у Подгорици: Једна особа рањена

Пасуљ није само јело - то је култура, сјећање и укус времена које не блиједи. Нахранио је цијелу нацију, у миру и рату, на вашарима, славама и у скромним кућама.

Можда му данас „фали мјесто“ у модерним менијима - али захваљујући свима који га и даље кувају с љубављу, пасуљ никада неће нестати.

(Нова.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Прича се

    Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.