ATV

Корисно знати

Како да уље задржи свјежину?

 • Извор: Крстарица
 • 04.12.2023. 20:19

Иако уље само по себи не тражи неку посебну пажњу, ипак неке ставке се морају испоштовати како не би промијенило мирис и добило ону карактеристичан укус ужеглости.

Уље може да траје дуго захваљујући његовом паковању, прије свега. Продаје се са добро затвореним поклопцем и захваљујући томе може сачувати свој квалитет и до двије године.

Никако немојте да га чувате поред шпорета то итекако може да поквари његов укус. Када га држите на топлом и освјетљеном мјесту, оно поприми устајали укус и временом постане попут сирћета, а то никако не желите да вам се деси.

Маслиново уље

Маслиново уље треба добро затворити како не би улазио ваздух јер он може погоршати квалитет. Идеална температура на којој треба стајати је око 18 степени. Једно од најбољих мјеста за одлагање је ормар на хладном и тамном мјесту. Добро је и да стоји у тамнозеленој боци јер ова нијанса помаже у филтрирању штетних УВ зрака. Такође, отворену боцу маслиновог уља треба потрошити у року од 30 до 60 дана.

Кокосово уље

Кокосово уље треба чувати у посуди с херметичким поклопцем или у оригиналној боци коју морате добро да затворите. Такође, препоручљиво је да га одложите у најхладнији кухињски ормарић гд‌је нема свјетла. Ово уље је отпорно на оксидацију јер је изузетно богато засићеним масноћама и стабилно, али висока температура и свјетло га могу уништити.

Сунцокретово уље

И за ово уље важи исто правило. Немојте флашу са уљем чувати на директној сунчевој свјетлости и високој температури. Његов рок трајања зависи од топлоте, свјетлости и влаге којој је уље изложено, па се стога треба чувати на тамним, сувим и хладим мјестима. Ако га не затварате добро, уље ће се брже укиселити.

Друга биљна уља

Остала биљна уља треба чувати у фрижидеру до шест мјесеци или на хладном и тамном мјесту до две године. Добро је и да стоје у пластичним боцама.

Уља попут ораховог, љешниковог и бадемовог морају се чувати у фрижидеру, пише Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.