Korisno

Kako sve iskoristiti koru jabuke, možete čistiti i suđe

  • Извор: Агенције
  • 03.07.2022. 20:28

Kora jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Osim toga, daće im pomalo slatkast ukus. Imate li puno kora, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.

Napravite zdravi čips

Kore jabuka ostale nakon priprema poslastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih s malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poređajte ih na masni papir i pecite na 200 stepeni oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.

Odlične su kao topli napitak

Stavite ih u ključalu vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuvajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način pravi se i kompot, samo u tom slučaju kuvane kore ne bacate, već poslužite zajedno sa tečnošću.

Ubacite ih u smuti

Kora jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smutijima. Osim toga, daće im pomalo slatkast okus.

Odlično idu i u salate

Isijecite kore jabuka na tanke tračice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati fini ukus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, cveklu…

Napravite jabukovo sirće

U teglu stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litar vode se stavi otprilike trećina šoljice šećera. Teglu prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike nedjelju dana tečnost postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u teglu pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri nedjelje. Znaćete da je jabukovo sirće gotovo kada se pojave mjehurići u tečnosti. Jabukovo sirće čuvajte na hladnijem mjestu.

Očistite aluminijumsko posuđe

Stavite kore jabuka u vodu i prokuvajte - najprije neka provri pa smanjite temperaturu i kuvajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tečnošću očistite aluminijumsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke ukloniće mrlje s aluminijuma.

Punite palačinke njima

Sitno nasjeckajte kore jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u mafne prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, piše thekitchn.com, prenosi krstarica.com.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм