Uništavaju okus

Najčešće greške pri kuvanju kafe

  • Izvor: vecernji.hr
  • 12.10.2021.09:43

Bez obzira na to gdje vaše vještine leže u spektru pripreme kafe, vjerojatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja.

Evo najvećih grešaka koje pravite dok kuvate kafu kod kuće, plus kako ih popraviti, kako piše Real Simple.

Količina zrna ne odgovara stilu kuhanja

Različiti stilovi kuvanja zahtijevaju različite veličine mljevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kave veća ako je finije mljevena. Korištenje finije mljevenih zrna takođe povećava vrijeme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vrijeme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu.

Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: Metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtijevaju finije mljevena zrna kafe, one s dužim vremenom kontakta zahtijevaju grublje mljevena zrna.

Korištenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa približno 98 posto vode.

Nanošenje odgovarajuće hemije vode promijeniće kvalitet vaše kafe, a idealna je upotreba filtrirane vode.

Kuvate na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode je izuzetno važna. Tokom kuvanja treba biti između 90° C i 95° C.

Korištenje termometra najjednostavniji je način da provjerite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite da stoji oko 30 sekundi prije kuvanja.

Ne mjerite svoju kafu

Ljudi često dodaju previše kafe da bi bla jačeg okusa, ali ako koristite previše, riskirate da dobijete kisele okuse, prenosi Večernji list. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šolju kafe.

Postoji samo toliko kofeina koji možete izvući iz zrna prije nego uništite okus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i omjera vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode.

Tagovi: