Obratiti pažnju

Napadi panike kod pasa: Kako da ih prepoznati i pomoći im

  • Izvor: Agencije
  • 22.06.2022.19:30

Za razliku od ljudi, koji mogu prepoznati napade panike i sami sebi pomoći, psi zavise u potpunosti od svog vlasnika. Upravo je vlasnik najbitniji faktor kad se psu jave napadi panike ili anksioznosti - zato je važno prepoznati ih i reagovati na vrijeme.

Naučno je dokazano da psi mogu doživjeti ozbiljnije napade straha. Ponekad je teško razlikovati pravi napad panike od straha kod psa ili zastrašenosti novom okolinom.

Baš kao i kod ljudi, napad panike uslovljava pojavu anksioznosti.

Šta sve može izazvati anksioznost kod pasa?

Zatvoren i ograđen prostor (poput boksa, visoke ograde oko dvorišta, sobe i sl.)

Vožnja automobilom

Buka izazvana grmljavinom, petardama, vatrometima i druga vrste iznenadnih i intenznivnih zvukova

Strah od napuštanja

Koji su najčešći simptomi?

Dahtanje

Lupanje srca

Sakrivanje

Prekomjerno balavljenje

Uporno pokušavanje pridobijanja pažnje vlasnika ili ostalih ukućana

Grebanje ili skakanje na vlasnika

Povraćanje

Gasovi, dijareja, izmokravanje

Kako da pomognete svom ljubimcu?

Ako primjetite neki od ovih simptoma najbolje bi bilo da se obratite veterinaru kako bi se preciznije utvrdilo u čemu je tačno problem.

Ono što uvijek možete da uradite kako biste olakšali svom psu jeste sljedeće:

1. Budite uz njega – stavite mu do znanja da ste tu i da ima svu vašu pažnju. Vaše prisustvo i pažnja njima mnogo znači i sigurno će mu pomoći da se osjeti bar malo bolje. Možete mu dati omiljenu igračku, izvesti u šetnju (osim ako napad panike nije izazvan nekim spoljnim događajima poput vatrometa) ili mu dati omiljenu igračku, piše Magazin Novosti.

2. Obezbijedite mu dovoljno igre, aktivnosti i druženja – fizičke, ali i mentalne vježbe izuzetno su bitne i koriste za pravilan razvoj psa. Postarajte se da izdvojite svaki dan bar 15 minuta za pojedinačnu šetnju i oko 20 minuta igranja. Kada se vlasnik igra sa svojim psom to može uticati na  snižavanje hormona stresa i smanjenje šansi za pojave napada panike.