Да ли из свог дјетињства памтите лијепу, топлу и укусну цицвару?
Најбоља вечера на свијету – рецепт за старинско, преукусно јело које враћа снагу и побољшава пробаву након напорног дана!
Овај старински рецепт за цицвару долази из времена када се ово јело често припремало сваке вечери. Цицвара је била неизоставан део кухиње српског, црногорског, крајишког и источнохерцеговачког поднебља. Прави се од жутог или бијелог кукурузног брашна, уз додатак кајмака или сира, зависно од регије у којој се припрема.
Једна тајна старинског рецепта за цицвару је у квалитету кајмака. Што је кајмак маснији и кремастији, то ће цицвара бити укуснија. Вјерује се да је ово јело изванредно за пробаву, због чега му дају назив „мелем за цријева“.
Састојци:
– 2 дл воде
– 2 дл млијека
– 300-400 г сира шкрипца или кајмака
– 8 кашика бијелог кукурузног брашна
– 1 кашика масти, нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)
– 1 кашичица соли
– кашика меда (по жељи)
Припрема:
Сипати млијеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промијешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипати кукурузно брашно и непрекидно мијешати да полако крчка десетак минута. Кад се по дну посуде „ухвати“ смјеса, као да се мало лијепи и добија текстуру „жваке“, готова је.
Најљепша је врућа. Може да се послужи уз киселу павлаку, јогурт или кисело млијеко, а може и да се направи салата по жељи.
Пријатно!