Најљепша док је топла

Не постоји боља вечера: Ово старинско и преукусно јело је прави мелем за цријева, најбоље враћа снагу након напорног дана

  • 27.05.2025. 00:29

Да ли из свог дјетињства памтите лијепу, топлу и укусну цицвару?

Најбоља вечера на свијету – рецепт за старинско, преукусно јело које враћа снагу и побољшава пробаву након напорног дана!

Овај старински рецепт за цицвару долази из времена када се ово јело често припремало сваке вечери. Цицвара је била неизоставан део кухиње српског, црногорског, крајишког и источнохерцеговачког поднебља. Прави се од жутог или бијелог кукурузног брашна, уз додатак кајмака или сира, зависно од регије у којој се припрема.

Једна тајна старинског рецепта за цицвару је у квалитету кајмака. Што је кајмак маснији и кремастији, то ће цицвара бити укуснија. Вјерује се да је ово јело изванредно за пробаву, због чега му дају назив „мелем за цријева“.

Састојци:

– 2 дл воде

– 2 дл млијека

– 300-400 г сира шкрипца или кајмака

– 8 кашика бијелог кукурузног брашна

– 1 кашика масти, нерастопљене (ако се користи кајмак не треба)

– 1 кашичица соли

– кашика меда (по жељи)

Припрема:

Сипати млијеко, воду и маст у шерпу и ставити да прокува, па додати сир и со, а затим добро промијешати. Кад поново прокува, смањити температуру, сипати кукурузно брашно и непрекидно мијешати да полако крчка десетак минута. Кад се по дну посуде „ухвати“ смјеса, као да се мало лијепи и добија текстуру „жваке“, готова је.

Најљепша је врућа. Може да се послужи уз киселу павлаку, јогурт или кисело млијеко, а може и да се направи салата по жељи.

Пријатно!

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:30 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија има чак 9 награда на престижном фестивалу француских серија и неколико номинација. Сигурни смо да ће вас 'Погледај у сутра' узбуркати и да ћете са нестрпљењем ишчекивати нове епизоде.