ATV

Pripremite kuću kada krenete na odmor

Ove uređaje obavezno isključite prije polaska na put

 • 30.06.2019. 09:30

Spremate se za odmor i u glavi su vam samo stvari koje treba da uradite i ponesete kako vam tamo ne bi nešto zafalilo, a rijetko ko od nas pomišlja na to da i kuću treba pripremiti na vaš odlazak. 

Zato vam donosimo spisak aparata koje obavezno treba isključiti iz struje prije nego što odete, kako vas kasnije ne bi boljela glava.

Neke aparate možete samo da isključite, a ostavite uključene u struju, dok druge morate da kompletno isključite iz struje, dijelom zbog bezbjednosti, a dijelom i zbog uštede novca – jer neki od njih troše struju čak i kada su isključeni.

Klima 

Ovaj aparat vam, logično, neće trebati, i dovoljno je samo da je ostavite ugašenu dok ste vi na odmoru.

Bojler 

Ne znamo da li ste od onih koji bojler pale po potrebi ili ga stalno držite isključenog, ali u svakom slučaju ga pred polazak na odmor isključite.

Glavni ventil za vodu 

Ovo vam neće prištedjeti nešto puno novca što se tiče računa za vodu, ali uštedeće vam brdo ako se slučajno desi neka poplava, a zaista nije neki problem zavrnuti ventil pa ga odvrnuti kada se vratite, a bićete mirni.

Svjetla 

Ostavljanje uključenih lampi je čisto bacanje novca. Mnogi ljudi ostave bar jednu upaljenu lampu kako bi djelovalo da je neko kod kuće, ali pametnije je da prosto zamolite nekog prijatelja ili komšiju da svrati ponekad do vašeg stana i uvjeri se da je sve u redu.

Sve aparate sa eksternim punjačem: dakle laptopove, konzole za igrice, punjače za telefone i ostale aparate. Svi oni konstantno vuku struju bez obzira na to da li je aparat koji treba da napune prikačen za njih ili ne, piše Blic Žena.

Uređaje koje inače ostavljate na stendbaju ili nekom sličnom modu rada: Desktop računari, televizija, DVD i blurej aparati, radio ili bilo šta što radi na daljinac nikada nije sasvim isključeno dok ga ne izvučete iz struje.

Modemi i ruteri

Oni baš u svakom trenutku vuku struju. Zato ih potpuno isključite iz struje, jer ne samo da ćete time prištedjeti nešto para već ćete izbjeći i scenario da vam neko hakuje Wi-Fi dok ste na odmoru.

Mali kućni aparati

Tosteri, blenderi, aparati za kafu, mikrotalasna i slične stvari. Svaki od tih aparata sa tajmerom je potencijalna opasnost i svakako bespotrebni potrošači energije dok ste na odmoru.

Ovo je jedna od najproblematičnijih stavki za većinu ljudi, i mnogi se pitaju da li ga je potrebno isključivati ili ne. Odgovor je jednostavan – ako inače u vašem kraju rijetko nestaje struja nema potrebe da ga isključujete osim u slučajevima kada ćete biti odsutni duže od mjesec dana.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)