ATV

Треба припазити

Ове собне биљке представљалју опасност за вашу дјецу

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2023. 15:36

Није тајна да зеленило у вашем дому може потпуно промијенити његов изглед те га учинити угоднијим и опуштенијим.

Већина људи воли своје просторије украсити прекрасним, шареним биљкама које доносе неки нови угођаја и изгледа вашем дому. Ипак, имати неке биљке у вашем дому могло би бити рискантно ако имате малу дјецу која знатижељно лутају станом или кућом.

Неке биљке могу изазвати иритацију коже ако их додирнете, а постоје биљке које могу бити отровне ако их прогутате. О томе је причао Гу Бартер, главни хортикултурал у Краљевском хортикултурном друштву (РХС).

Прокишњава Парламент ФБиХ - сједнице одгођене

Прокишњава Парламент ФБиХ - сједнице одгођене

"Собне биљке су врло ријетко уплетене у наношење штете људима те су сви потенцијални ризици мали у поређењу с доказаним добробитима побољшавања здравља собних биљака. Наравно, врло је неразборито конзумирати било какву биљку коју узгајате у затвореном или која није посебно узгојена за јело", почео је.

Он додаје како би неке биљке требале доћи с упозорењем, а ево које су то популарне биљке које красе ваше домове.

Дифенбахија

Ова популарна биљка може бити "отровна ако се поједе", пише РХС. Такође, ако је жвачете, може доћи до тога да особа која га је конзумирала не може причати. Све се то догађа због отровне супстанце познате као оксална киселина. Ова биљка такође може изиритирати очи и кожу.

Каладиј

Каладиј је познат по својим ружичастим листовима који имају облик срца. Као и с Дифенбахијом, Каладиј је штатан ако се конзумира. Симптоми који се јављају ако ваше дијете поједе Каладиј су пролив, бол у очима, повећано лучење слине, отицање усна и слично.

Антуриј

Антуриј, који се такође називају цвијећем фламинга, познати су по свом сјајном црвеном и прекрасном лишћу. Означене као "штетне ако се једу" од стране РХС-а и "иритирајуће за кожу и очи", ове биљке могу узроковати пецкање, отицање и мјехуриће у устима.

Монстера

Монстера биљке, такође познате као швицарске фабрике сира због својих рупичастих листова, супер су популаран избор за додавање зеленила у наше домове. Али то је још једна од оних биљака које могу бити штетне ако их поједу радознала дјеца, будући да садржи исте кристале оксалата. Такође може бити иритантан за кожу и очи, пише Дневно.

Спатифилум

Ова биљка је позната по својим прекрасним, бијелим цвјетовима, но ако поједете било који дио те биљке, могли би добрано пожалити. То доводи до иритације, отицања устију, кашља, мучнине и повраћања.

Ако случајно ваше дијете проба неку кућну биљку, обавезно контактирајте свог доктора.

Славимо Аранђеловдан: Вријеме данас одређује каква ће бити година

Славимо Аранђеловдан: Вријеме данас одређује каква ће бити година


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм