Киви је проглашен за воће број један када је у питању здравље цријева. Захваљујући комбинацији растворљивих и нерастворљивих влакана, киви олакшава варење, ублажава затвор и не изазива надимање као друге намирнице богате влакнима.
За разлику од сувих шљива, које често изазивају надимање, киви садржи ензим актинидин који помаже разградњу протеина и убрзава варење.
Два мала кивија дневно имају двоструко више влакана од наранџе и не изазивају непријатности у стомаку.
Киви и превенција рака дебелог цријева
Истраживања показују да редовно конзумирање кивија може смањити ризик од рака дебелог цријева за 13%.
Влакна из кивија помажу у одржавању здраве цријевне флоре, смањују упале и побољшавају конзистенцију столице.
Нутритивне вриједности и додатне користи
Киви је богат витаминима Ц, Е и К, антиоксидансима и фитохемикалијама.
Садржи више од 60% препорученог дневног уноса витамина Ц, а кора кивија је јестива и богата влакнима, фолатима и витамином Е, преноси Крстарица.
Ко треба да избјегава киви
Иако је киви безбједан за већину људи, особе са алергијама на ово воће треба да буду опрезне.