Kivi je proglašen za voće broj jedan kada je u pitanju zdravlje crijeva. Zahvaljujući kombinaciji rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kivi olakšava varenje, ublažava zatvor i ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima.
Za razliku od suvih šljiva, koje često izazivaju nadimanje, kivi sadrži enzim aktinidin koji pomaže razgradnju proteina i ubrzava varenje.
Dva mala kivija dnevno imaju dvostruko više vlakana od narandže i ne izazivaju neprijatnosti u stomaku.
Kivi i prevencija raka debelog crijeva
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kivija može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 13%.
Vlakna iz kivija pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, smanjuju upale i poboljšavaju konzistenciju stolice.
Nutritivne vrijednosti i dodatne koristi
Kivi je bogat vitaminima C, Е i K, antioksidansima i fitohemikalijama.
Sadrži više od 60% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a kora kivija je jestiva i bogata vlaknima, folatima i vitaminom Е, prenosi Krstarica.
Ko treba da izbjegava kivi
Iako je kivi bezbjedan za većinu ljudi, osobe sa alergijama na ovo voće treba da budu oprezne.