Korisno znati

Ovo voće čisti crijeva bolje od suvih šljiva i štiti od raka

  • Izvor: Krstarica
  • 28.07.2025. 16:16

Kivi je proglašen za voće broj jedan kada je u pitanju zdravlje crijeva. Zahvaljujući kombinaciji rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kivi olakšava varenje, ublažava zatvor i ne izaziva nadimanje kao druge namirnice bogate vlaknima.

Za razliku od suvih šljiva, koje često izazivaju nadimanje, kivi sadrži enzim aktinidin koji pomaže razgradnju proteina i ubrzava varenje.

Zbog presude RiTЕ Gacku blokirani računi, ЕRS priskočio u pomoć

Zbog presude RiTЕ Gacku blokirani računi, ЕRS priskočio u pomoć

Dva mala kivija dnevno imaju dvostruko više vlakana od narandže i ne izazivaju neprijatnosti u stomaku.

Kivi i prevencija raka debelog crijeva

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje kivija može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 13%.

Dodik: Helezova izjava zahtijeva dodatna pojašnjenja Turske

Dodik: Helezova izjava zahtijeva dodatna pojašnjenja Turske

Vlakna iz kivija pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, smanjuju upale i poboljšavaju konzistenciju stolice.

Nutritivne vrijednosti i dodatne koristi

Kivi je bogat vitaminima C, Е i K, antioksidansima i fitohemikalijama.

Cimer ga napao mesarskom satarom!

Cimer ga napao mesarskom satarom!

Sadrži više od 60% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, a kora kivija je jestiva i bogata vlaknima, folatima i vitaminom Е, prenosi Krstarica.

Ko treba da izbjegava kivi

Iako je kivi bezbjedan za većinu ljudi, osobe sa alergijama na ovo voće treba da budu oprezne.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: