ATV

Обратите пажњу

Ово воће и поврће посебно не треба држати у фрижидеру

  • Извор: Крстарица
  • 09.10.2023. 22:57

Неколико савјета за правилно чување намирница у фрижидеру, а посебну пажњу обратите на парадајз и јабуке.

Већину јужног воћа не би требало да чувате у фрижидеру, тврди Дајетлинд Ханријдер, професорка прехрамбених наука на њемачком Универзитету Анхалт. Проблем ствара гас етилен.

Тај гас производе јабуке, због чега ће воће смјештено у њиховој близини брже трулити. Такав гас производи и парадајз који у фрижидеру брже губи арому. Авокадо, крушке, смокве, нектарине, шљиве такође производе етилен.

Најосјетљивије поврће на хладноћу су патлиџани. И док се с парадајзом можда одлично слажу у јелима, њихова осјетљивост на етилен указује да их треба чувати даље од њега.

Ако се исправно чува, на температурама од 10 до 13 степени, патлиџани могу остати свјежи максимално десет дана.

Махунарке не би требало чувати дуже од три дана на хладном и сувом мјесту. Карфиол још и краће, дан или два. Ако се појаве црне мрље, то су плесни и карфиол више није за јело. Таква плесан чак може садржати и отровне, канцерогене састојке. Не помаже ни ако се мрље одстране, јер поред њих на цвијету се налазе и оне невидљиве голом оку.

Шаргарепе могу бити у фрижидеру, али их треба уклонити из амбалаже у којој се пакују у продавницама. Шаргарепе заједно могу у фрижидеру да стоје нед‌јељу дана, али опране, очишћене и складиштене појединачно биће добре и четири недеље, преноси Крстарица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: