Иако избор у супермаркетима може бити ограничен, пијаце нуде богатство различитих врста парадајза, зато је битно знати како одабрати најбоље.
Искусне домаћице већ знају трикове за одабир и зато је важно да знате како да не погрешите у одабиру овог укусног и важног поврћа за здравље.
При одабиру, избјегавајте парадајзе с “чашицом” на врху, осим ако се не ради о специјалним сортама попут “воловог срца” гдје је овакав облик очекиван и нормалан. Такође, парадајз не би требао да изгледају униформисано и идентично; они с браздама или другим малим неправилностима често су природнији и нису из пластеника.
Тражите парадајз који је различит по изгледу; асиметрични, квргави и разних величина. Добар парадајз можете препознати и по земљаном мирису. Зрелост ће вам открити додир – ако је кожа превише тврда, плод вјероватно није довољно зрео.
Идеалан парадајз има благо жућкасто-браонкасте листове близу петељке, што указује да је недавно убран.
Приликом куповине, тражите парадајз који визуално савршен, јер прави укус често долазе у необичним облицима. Знате да сте погријешили ако парадајз изгледа савршено као из рекламе, а нема никакав укус.