Nutricionisti upozoravaju

Popularno voće sadrži više šećera nego što smo mislili

 • Izvor: Index.hr
 • 07.12.2022.20:24

I dok bi voće kao zdrava namirnica bez sumnje trebalo biti dio naše svakodnevne prehrane, nutricionisti upozoravaju kako nije svako voće isto.

Dijabetičari trebaju paziti tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udio šećera. Iako su ti šećeri sami po sebi prirodni, istraživanja pokazuju kako ne odgovaraju svakome.

Kako donosi portal WebMD, čak sedam vrsta voća sadrži iznimno velike količine šećera koje, ako se pretjera s njihovom konzumacijom, mogu izazvati nakupljanje kilograma i debljanje, ali i mnoge druge zdravstvene probleme.

To su mango, grožđe, trešnje, kruške, lubenica, smokve i banane.

Naprimjer, samo jedan mango sadrži nevjerojatnih 46 grama šećera pa stoga možda nije vaš najbolji izbor ako pokušavate paziti na težinu ili barem smanjiti unos šećera koji jedete.

S druge strane, nutricionisti naglašavaju kako postoji i voće koje sadrži vrlo malo šećera te ih samim time preporučuju konzumirati što je češće moguće. To su avokado, guava, maline, dinja, papaja i jagode.


(Index.hr)


Tagovi:
 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.