Једно воће чисти масну јетру као руком – налази се свуда, а право је благо.
Мислите да немате разлога да бринете о јетри јер не конзумирате често алкохол? Али да ли сте чули за неалкохолну масну болест јетре?
Јетра је други по величини тјелесни орган (након коже). Вјероватно знате да је њена примарна функција излучивање токсина из тијела, но уз то она прерађује нутријенте из хране, филтрира крв, метаболизује лијекове које узимате, производи хемикалије које помажу да се крв згруша, производи жуч, и помаже у регулисању шећера у крви, преноси Н1.
Неалкохолна масна јетра није повезана с конзумирањем алкохола, као што јој само име каже, али карактерише је упала јетре која може довести до истих оштећења каква узрокује прекомјерна конзумација алкохола.
Ова болест јетре узрокована је вишком масти у јетри. У јетри се стварају наслаге масти и то обично као последица гојазности, повишеног шећера у крви или повишеног нивоа триглицерида.
''Двије боровнице имају највећу концентрацију антоцијанина, природног пигмента који им даје ону дивну плавкасту боју. Подаци показују да антоцијанини могу спречити оксидативни стрес до ког може доћи у јетри те тако смањити упалу јетре'', објашњава докторка Лорин Манакер, нутрициониста.
Антоцијанини се иначе налазе у кори црвеног, љубичастог и плавог воћа, поврћа и житарица. Истраживања су показала да је њихов удео пропорционалан интензитету боје. Дакле боровнице, купине, малине, бруснице и јагоде су све добри извори антиоксиданса. И што је боја интензивнија, то боље јер то упућује на већу количину антиоксиданса. Но, Лорин упозорава да то не значи да требате да једете огромну чинију пуну боровница.
''Конзумирање превелике количине воћа доводи до уноса превелике количине фруктозе, а то може имати негативан утицај на јетру'', каже Манакер додајући да је порција разумне величине увијек најбољи избор.