Са толико обавеза око кућних послова, лако је заборавити да оперете све оне чарапе. Али научници упозоравају да запостављање прања чарапа може довести до више од само непријатног мириса са стопала.
Др Примроз Фристоун, микробиолог са Универзитета у Лестеру, упозорава да су ваша стопала 'минијатурна прашума бактерија и гљивица'. Срећом, она је открила прави начин да одржавате чарапе чистим и свежим што је дуже могуће.
Она је рекла да би требало да користите воду која има 'најмање 60°Ц са детерџентом на бази ензима'.
''Ензими одвајају бактерије од ткања влакана чарапе, а висока температура убија бактерије и гљивице које су прилагођене животу на температури људског стопала. Ако ваша машина за прање веша не може да опере чарапе на температури од 60°Ц која убија микробе, онда ће врућа пегла обавити посао нарочито ако користите функцију паре. То помаже да се топлота пегле дубоко упије у чарапу, што ће убити све бактерије или гљивице које изазивају атлетско стопало'', рекла је она.
Иако већину дана бораве сигурно у нашим ципелама, стопала су међу најпрљавијим мјестима на тијелу. Истраживања су показала да на сваком квадратном центиметру коже стопала може живјети од 10 до 100 милиона микроба. Разлог за то је што су наша стопала топла, мрачна и влажна - комбинација која помаже бактеријама да успјевају.
Стопала, нарочито између прстију, препуна су знојних жлијезда које одржавају идеалне услове за раст микроба. Још горе, чарапе скупљају прљавштину и бактерије са свих мјеста на којима смо били.
Чарапе дјелују као 'микробне сунђере' за бактерије, гљивице и гљивичне споре из земље, воде, длаке кућних љубимаца и прашине.
У једној студији, чарапе су имале највећи број бактерија и гљивица у поређењу са било којим другим комадом одјеће, чак и послије само 12 сати ношења. Микроби које чарапе покупе потом се настањују у удобном окружењу стопала, гдје се брзо множе.
''Стопала могу бити домаћин за чак до 1.000 различитих врста бактерија и гљивица, од којих неке могу да 'једу' зној који стопала производе, а њихов непријатан мирис настаје као отпадни продукт те активности, што изазива смрад стопала, чарапа и ципела'', каже др Фристоун.
Те бактерије варирају од релативно безопасних становника до потенцијално опасних патогена попут Аспергилуса, Стафилокока, Кандиде, Хистоплазме и Криптококуса.
Поред свакодневне промјене чарапа, др Фристоун истиче да је веома важно правилно прати чарапе како бисте избјегли излагање инфекцијама. Проблем је што су уобичајене температуре прања између 30 и 40 степени заправо у распону у коме микроби са стопала могу да преживе.
''Прање чарапа детерџентом помаже у чишћењу, али сам у лабораторијским истраживањима утврдила да део бактерија остаје у чарапама ако се не перу на јакој температури'', каже др Фристоун.
Прање на вишим температурама или пеглање чарапа осигураће да ниједан нежељени патоген не преживи прање.
''Моје чарапе сам опрала на високој температури са антибактеријским детерџентом, а потом их испеглала на вруће - сада су блиставо чисте, као и моја стопала'', изјавила је ова стручњакиња, преноси Она.рс.