Ukiselite krastavce po provjerenom receptu

  • 01.10.2020. 12:35

Vrijeme pripremanja zimnice je u punom jeku, a danas vam donosimo smjernice da što bolje ukiselite krastavce. Kiseljenje krastavaca krajnje je jednostavno. Potrebni su vam kornišon krastavci – što sitniji to bolji.

Dobro ih operite, posušite krpom, i složite u staklenke podjednake visine. Odaberite manje staklenke tako da se nakon otvaranja brzo potroše.

Ugurajte ih što više u svaku staklenku, tako da poslije ne “plivaju” u kiselini.

U staklenke sa krastavcima možete dodati još i po nekoliko zrna bibera i grančicu kopra. Nakon što ste napunili staklenke, pripremite kiselu smjesu alkoholnog sirćeta..

Za zimnicu inače koristimo omjer 1:3, odnosno na litru alkoholnog sirćeta tri litre vode.

Kod krastavaca ova smjesa može biti i blaža i to po ovom receptu:

  • na 2 dl alkoholnog sirćeta stavite 7 dl vode te po jednu veliku kašiku soli i šećera.

Ukoliko vam smeta šećer u zimnici, nije ga nužno dodati.

Na kilogram krastavaca ide oko pola litre alkoholne smjese.

Svaku staklenku napunite hladnom smjesom sirćeta do vrha, pustite da odstoji pola sata, pa ako je potrebno nadolijte još kiseline.

Zatvorite dobro poklopcem s navojem.

Na dno većeg lonca stavite kuhinjsku krpu, na nju stavite staklenke pa dolijte hladne vode do dvije trećine visine staklenki.

Stavite na vatru pa kuvajte dok voda ne proključa. Tada zagasite i ostavite staklenke da se ohlade u vodi. Kad se ohlade obirišite ih i spremite u špajz.

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.