У бијелом дијелу лубенице (кори) налазе се велике количине витамина Б6, Ц, А, магнезијума, цинка и калијума.
Такође, кора лубенице садржи аминокиселину цитрулин, која је корисна за здравље срца и крвних судова, бољу циркулацију, а самим тим и бољи секс.
Велике количине цитрулина (по којем је лубеница добила име – или обрнуто) реагују са нашим ензимима и претварају се у аминокиселину аргинин, за коју је познато да позитивно утиче на кардиоваскуларни систем и јача циркулацију.
Дјелује слично као вијагра, али знатно слабије.
Лубеницу често једемо самостално. Међутим, особе које имају вишак килограма или избјегавају намирнице са високим гликемијским индексом (ГИ) требало би да лубеницу користе као састојак за смути, у који могу додати и црвени и бијели дио плода, као и орашасте плодове – да би се добио напитак са умјереним ГИ, преноси б.92.