Стручњаци открили разлог

Зашто у кафу требате додати со?

  • Извор: Радио Сарајево
  • 08.10.2023. 17:37

Кафа је неоспорно један од омиљених напитака и неизоставни дио јутарњег, али и поподневног ритуала. Због основног састојка који кафа садржи, а то је кофеин, доктори сматрају да требамо бити опрезни с конзумацијом кафе.

Иако су неки увјерени да је најбоља црна кафа без ичега, у њу се додају разни додаци, од шећера, млијека, врхња за кафу, шлага и других зачина зависно од укуса. Вјероватно вам се некад догодило да сте посегнули за соли умјесто шећером кад сте кухали кафу, а нисте знали да то не би била нека велика грешка.

Први снимак дјевојака које је Хамас узео за таоце

Први снимак дјевојака које је Хамас узео за таоце

Наиме, Алтон Браун, аутор бројних кухарица и кулинарски стручњак, своједобно је у својој емисији открио како би се кафа с времена на вријеме требала посолити, умјесто уобичајених додатака. Његова препорука је да на једну шољицу воде помијешате двије кашчице кафе с пола кашчице соли.

Према истраживању проведеном на Универзитету за хемију у Пхиладелпхији, натриј из соли неутрализира горчину у кафи. Осим тога, може и побољшати арому и наутрализовати неугодну арому.

То не значи да је со замјена за шећер и не ставља се у истој количини као шећер. Најбоље је придржавати се горе наведених мјера које препоручује Алтон Браун.

Најновији стил бацања бидермајера стигао на Балкан

Најновији стил бацања бидермајера стигао на Балкан

Иначе, горчина у кафи може настати из неколико разлога. Прениска температура воде код кухања: ако се кафа куха на више од 96 степени, губи се горчина.

Тамна зрна кафе: што су зрна тамнија, кафа је горча.

Пржење зрна: кафа се често пржи на врло високим температурама, а степен пржености често можете провјерити на паковањима кафе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)