Здрав почетак дана

У шољицу јутарње кафе додајте овај састојак који ће сачувати ваше срце

  • Извор: Крстарица
  • 19.06.2025. 14:13

Без шољице кафе многи не могу да замисле почетак дана, али и неке друге тренутке када нам енергија опада. Овај напитак дјелује као стимуланс за буђење, подстиче позитивну енергију и убрзава нас у обављању свих свакодневних активности.

Научници се слажу око предности кафе, али је посебно важно да је пијете умјерено. Међутим, да би кафа добила што више користи за наше тијело, увијек јој можемо додати још неки састојак. Кардиолози се слажу да је какао одличан додатак топлом напитку од кафе, а ево и зашто.

1. Ниже стопе срчаних болести и можданог удара

Ваш јутарњи или поподневни ритуал испијања кафе могао би да смањи ризик од кардиоваскуларних болести, можданог удара и срчане инсуфицијенције, каже нутрициониста Колет Мицко. Кафа сама по себи има користи за здравље срца, али додавање какаа може још више побољшати те предности, јер су неке од предности кафе и какаа сличне.

Изаберите идеалан модел купаћег костима према облику вашег тијела

Изаберите идеалан модел купаћег костима према облику вашег тијела

Старија рецензија из новембра 2013. у часопису Цирцулатион подржава ове тврдње у мета-анализи која је укључивала више од 35 студија. Стручњаци су открили 15 одсто мањи ризик од срчаних обољења код људи који су конзумирали умјерене количине кафе (између три и пет шољица дневно) у поређењу са неким ко уопште није пио кафу.

Испијање кафе је такође повезано са смањеним ризиком од можданог удара, према студији из новембра 2021. у часопису ПЛОС Медицине. Велика, вишегодишња студија имала је више од 365.000 одраслих учесника који су пратили потрошњу кафе и чаја почевши од 2006. Стручњаци су открили 32 одсто мањи ризик од можданог удара за оне који су рекли да су попили двије до три шољице чаја и кафе у поређењу са људима који нису пили ниједно пиће.

Свештеник Гојко Перовић добио спор против државе

Свештеник Гојко Перовић добио спор против државе

2. Смањење упале

„Као у зрну кафе, какао прах садржи флаваноле који имају антиинфламаторно дејство, опуштају крвне судове и побољшавају контролу шећера у крви“, каже кардиолог Ники Барт. Флаваноли су хемијска једињења која се налазе у биљкама које су дио породице антиоксиданата званих флаваноиди. „Показало се да флаваноли смањују упалу и побољшавају проток крви, што може позитивно утицати на здравље срца тако што опушта крвне судове и тиме снижава крвни притисак“, слаже се нутрициониста Мицко.

*Имајте на уму: какао и чоколада нису исто. Какао прах има мање засићених масти и додатог шећера.


Ово је најсрећнији знак 2025. године

Ово је најсрећнији знак 2025. године

3. Пун укус без додатних калорија

И на крају, без обзира колико заиста волимо кафу, њен укус понекад може постати досадан или превише монотон. Нешто већа количина млијека или шећера него иначе би могла да изглади ову ситуацију, али значи да ћемо ипак у организам унијети значајан број калорија. Иако обична црна кафа има веома ниску калоријску вриједност, потребно је обратити пажњу на садржај свих адитива које јој додајемо.

Сирови какао неће утицати на наш дневни унос калорија, али ће напитку дати пуну арому новог укуса. Поред какаа, у кафу увијек можете да додате зачине попут цимета или мушкатног орашчића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: