Tokom pandemije nevjerovatno povećana prodaja ovog odjevnog predmeta

  • 18.02.2021.07:51

Evropski i američki lanci trgovine odjećom ne uspijevaju da se riješe zaliha i smanjuju narudžbe proljećnih kolekcija, a pogoni u Bangladešu uzalud čekaju narudžbe, jer u “kovid-svijetu” se najviše traže – pidžame.

Neki lanci još nisu uspjeli da se riješe prošlogodišnje odjeće, koja bi u normalnim vremenima “planula” na rasprodajama. Britanski "Primark" ima tako na skladištu kolekciju za proljeće/ljeto 2020, vrijednu 150 miliona funti, i 200 miliona funti vrijednu kolekciju za jesen/zimu.

U konsultantskoj kući "Mek Kinsi" vrijednost neprodate odjeće u svijetu, u trgovinama i u skladištima, procjenjuju na 140 do 160 milijardi evra, što je iznad dvostruko više od normalne vrijednosti.

Bangladeško "Udruženje proizvođača i izvoznika odjeće" sprovelo je anketu u pedeset fabrika i utvrdilo da su ove sezone primili 30 posto manje narudžbi nego inače, a novi problemi su stigli u januaru sa novim mjerama blokade.

Prošla godina je bila teška za industriju odjeće, a predviđanja za ovu nisu mnogo “blistavija”. Procjene za 2021. godinu kreću se od pesimističnih "Mek Kinsijevih" predviđanja da će pasti 15 odsto, do Euromonitorovih procjena da će se smanjiti “samo” 11 odsto.

Međutim, kakvo takvo olakšanje donijela je popularnost pidžama tokom blokade.

- Ako želite da znate šta se nosi u Velikoj Britaniji – u modi su opet pidžame - rekao je u januaru izvršni direktor "Mark&Spencera".

Hugo Bos je aludirao na isti fenomen, smanjivši ponudu klasične poslovne odjeće i proširivši onu za dom i slobodno vrijeme.

Tagovi: