Zanimljivo

4 biljke za koje se vjeruje da privlače novac

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 12.05.2022.14:12

Od davnina se vjeruje da neke biljke, pored toga što su ukras doma, upijaju i negativnu energiju.

Prema drevnim vjerovanjima, druge, pak, privlače energiju blagostanja i bogatstva.

Prema feng šuiju, prisustvo "drveta para" u prostoriji pozitivno utiče na radne sposobnosti, na posao i onom ko ga ima donosi bolju zaradu.

Vjeruje se da postoje četiri biljke koje donose novac i finansijsko blagostanje u vaš dom.

1. Pahira

Ovu  biljku zovu drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i vjerovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka u mnogim domovima.  Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gdje raste kao drvo koje može dostići visinu od čak 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 centimetara pa do dva metra.

Za održavanje je veoma laka. Voli svijetla mjesta, ali nikako je nemojte izlagati  direktnom suncu. Idealna ljetna sobna temperatura je od 16 do 24 stepena, dok zimi traži minimalnu temperaturu do 14 stepeni.

Zalivajte je vodom koja je odstajala.

Zbog atraktivnog izgleda i vjerovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za uzgoj u kućnim uslovima.

2. Krasula

Ova biljka je najpoznatija kao "magnet " za novac. Krasula potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca. Može da dostigne visinu do tri metra, premda su takvi primjerci nešto rjeđi. Krasula cvjeta tokom zime, pa sve do proljeća, i to sitnim bijelim cvjetovima.

Zemlja u kojoj treba da bude posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente - 40 odsto pijeska, 20 odsto šumskog humusa, 20 odsto zemlje za cvijeće, a ostatak sitni šljunak ili lomljena cigla.

Kao većina sukulenata, zahtijeva zimsko mirovanje, kada biljku treba zalivati sa što manje vode, najviše dva puta tokom cijele zime. Možete da je držite i u stanu na toplom, ali onda je češće zalivajte.

Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac.

3. Kineski dolar 

Potiče iz Kine, ali misionari su ovu biljku proširili širom svijeta. Najpopularnija je u skandinavskim zemljama. Kineski dolar uzgaja se kao sobna biljka.

I pored toga što dolazi iz planinskih područja, nije baš otporan na hladnoću.  Ukoliko hoćete da ga sačuvate, u jesen bi  trebalo da ga unesete u kuću.  Ova biljka voli vodu i trebalo bi je često zalivati.

4. Zlatna puzavica 

Zlatna puzavica jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna njega, a raste vrlo uspješno i brzo. Potiče iz zemalja Dalekog istoka, gdje se vjeruje da privlači blagostanje.

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svjetlu, ali ne voli ni potpunu tamu. Traži redovno zalivanje je, ali trebalo bi da pazite da ne pretjerate s količinom vode.

Zlatna puzavica ima relativno mali korijen, pa lako može doći do truljenja. Ova biljka, osim što se vjeruje da privlači novac, ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha, čime poboljšava njegov kvalitet, piše "Telegraf.rs".

Tagovi: