ATV

Svijetli utorak

Koji su običaji za treći dan Vaskrsa?

 • Извор: Курир
 • 17.04.2023. 22:33

Srbi treći dan Vaskrsa zovu i Svijetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja. U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedjelja po Vaskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota, piše stil kurir.

Prema starom narodnom vjerovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svijetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u cijeloj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno.

Zbog toga se ponegdje u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vrijeme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi prenijeti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu. Po vjerovanju u Gruži, na Svijetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odjećom, pogotovu onom budućih vojnika.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak poslije Đurđevdana i onaj poslije Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod usjeva. Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vjernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dele i sa svojim najdražima i najbližima.

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.