Srbi bijesni

Marina Abramović sat vremena gledala u magarca i za to dobila 80 hiljada evra 

  • 08.06.2018.18:11

Dio srpske javnosti bijesan je zbog Marine Abramović, kontroverzne umjetnice koja svakim svojim performansom iznova šokira.

Navodno je Muzej suvremene umjetnosti u Novom Sadu otkupio DVD s performansom Marine Abramović u kojemu ona sat vremena gleda u magarca i za to izdvojio 80 hiljada evra.

Reakcije su započele na Twitteru, a pojedini mediji zaista nisu štedjeli Marinu Abramović čiji rad ne razumiju, ali ni muzej, te smatraju da je 80 hiljada evra “za video u kojemu ona nepomično kleči i gleda u magarca” ravno ludosti, piše Index.hr.

“Ko je ovdje magarac”, pita se dio srpske javnosti, a navodi se da je retrospektivna izložba dobila ogromnu podršku Vlade Republike Srbije, njihovog Ministarstva kulture i premijerke Ane Brnabić. Inače, radi se o performansu Marine Abramović iz 2010.

“Confession” odnosno “Ispovjest” je 60-minutni performans koji gledaocima daje uvid u prošlost umjetnice. Tokom performansa ona nepomično kleči pred magarcem, a na dnu videa se pojavljuje tekst o njezinoj traumatičnoj prošlosti.

Marina Abramović jedna je od najuglednijih umjetnica performansa na svijetu. 2010. godine je u muzeju MoMa u Njujorku održala performans “Artist Is Present”, koji je došlo pogledati hiljadu ljudi s kojima se po 60 sekundi gledala u oči.