Исхрана игра кључну улогу, а управо на том пољу многи људи имају највише контроле.
"Одржавање здраве исхране може помоћи у контроли крвног притиска", каже кардиолог Ченг-Хан Чен за Параде.
Када се ради о регулисању притиска, посебно се препоручује конзумација спанаћа.
"Шпинат може помоћи у снижавању крвног притиска захваљујући високом садржају нитрата, који помажу опуштању крвних судова. Осим тога, спанаћ је богат калијумом, који помаже у одржавању равнотеже нивоа натријума и додатно смањује притисак на крвне судове. Ова два нутријента заједно представљају снажну комбинацију за здравље срца", објашњава др Чен.
Нутриционисткиња Мишел Раутенштајн наглашава да ниједна намирница не може сама ријешити проблем високог притиска, али да се спанаћ одлично уклапа у здрав начин исхране.
"Важан је цјелокупан образац исхране, а спанаћ је свакако добар избор због комбинације нитрата и калијума", тврди она.
Како га конзумирати?
Препоручује се да се сиров или куван шпинат конзумира неколико пута недељно, било у салатама, супама или сендвичима.
Стручњаци истичу да се спанаћ лако може убацити и у доручак, попут омлета или чак у смути. Ако неком не прија укус спанаћа, постоје и добре алтернативе попут кеља, блитве, руколе или цвекле.
"Није поента јести само шпинат, већ редовно уносити разноврсно поврће које подржава здравље срца", каже Гарсија-Бенсон.
Такође се препоручују намјернице попут:
батата (слатког кромпира)
авокада
бобичастог воћа
банана, јер су богате калијумом, влакнима и антиоксидансима, који сви помажу у одржавању здравља срца и снижавању притиска, преноси б92.