ATV

Indonezija

Sjećate li se dječaka koji je sa 4 godine pušio 40 cigara dnevno: Ovako danas izgleda

  • Извор: Телеграф
  • 12.06.2023. 20:04

Aldi Suganda, poznat i kao Aldi Rizal, prije 13 godina postao je globalna senzacija na izuzetno loš način - tada je imao četiri godine i pušio je dvije paklice cigareta dnevno.

Vijest o dvogodišnjaku koji "dumagija kao odrastao" bila je udarna u brojnim svjetskim medijima, donijevši njegovoj rodnoj Indoneziji veoma negativan imidž.

I tada je počela akcija čiji rezultati su, 13 godina kasnije, veoma interesantni. Naročito kada se radi o Aldiju.

Dok su neka djeca njegovih godina još bila zavisna od majčinog dojenja, Aldi je postao svjetski poznat po cigaretama. "Tukao" je 40 komada dnevno, a priča se da je prvu cigaretu zapalio kada je imao samo dvije godine, prenosi "Telegraf.rs".

Srećom, u priču se umiješala indonežanska vlada i pokrenula kampanju za rješavanje problema sa djecom pušačima. Aldi je tako otišao u rehabilitacioni centar u Džakarti i uspio je da se riješi ove loše navike.


Ali, uslijedio je drugi problem - cigarete je zamijenio hranom i mnogo se ugojio. Tada je o njemu ponovo snimljen dokumentarac, pošto je uslijedila dijeta pod nadzorom nutricioniste, pa je Aldi prešao na povrće i ribu, sve dok nije kilažu sveo na normalnu.

Aldi je potom postao zdravo dijete.

"Ostavio sam pušenje i potpuno sam čist od svakog negativnog uticaja duvana. Sada sam zdrav i preklinjem prijatelje da i oni ostave cigarete", izjavio je prošle godine Aldi.

Aldi sada ima 17 godina. Napustio je školu kako bi majci pomagao u poslu, rekao je ekipi RTL-a koja ga je nedavno posjetila.

"Tada sam bio drzak i ukrao sam cigaretu nekome na pijaci. Tako sam počeo da pušim. Kad god sam nešto prodao, koristio sam novac za kupovinu cigareta umjesto da ga dam mami", rekao je on za RTL

Nekadašnja internet senzacija danas je zdrav i vrijedan momak. U brojnim intervjuima koje je u međuvremenu dao stalno je naglašavao da je pušenje loša navika i da ga ostaviti.

Koliko se Aldi promijenio u međuvremenu najbolje ćete vidjeti na snimku na OVOM LINKU na kom su i oni stari, kada je postao internet senzacija, a i novi koje je snimila ekipa njemačke televizije RTL.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: