Naučnici vršili istraživanje

Šta ako ljudska civilizacija ne bude u stanju da preživi društvene mreže?

  • 01.07.2021.08:59

Šta ako ljudska civilizacija, koja je preživjela brojne ratove i epidemije, ne bude u stanju da preživi društvene mreže?

Time se nedavno bavila grupa naučnika iz različitih oblasti, članova američke Nacionalne akademije nauka, koji su pokušali da odgovore na pitanje: “Šta možemo da zaključimo o daljem razvoju društva, s obzirom na ono što do sada znamo o složenim sistemima?”

Oni su upoređivali do sada poznate obrasce kolektivnog ponašanje u grupi, sa ljudskim društvom i njegovom sposobnošću (odnosno, sposobnošću složenih sistema), da se mijenjaju, kada ih nešto poremeti. A to često može da vodi do nepredviđene katastrofe…

Naučnici su ukazali na veliki broj primjera u različitim sferama društva u kojima su društveni mediji uticali na protok pouzdanih informacija o zdravlju, klimi i mnogim drugim značajnim temama, prenosi Futurism.

Međutim, oni su takođe istakli da u suštini interneta postoji protivriječnost koja ukazuje da je, pored svih svojih negativnih strana, internet mreža koja istovremeno predstavlja snagu dobra.

Saradnik na projektu, istaživač Univerziteta u Vašingtonu, Džozef Bak Koleman, u razgovoru za internet magazin Vox, kaže da je demokratizacija informacija putem interneta imala izuzetne efekte, pogotovo za marginalizovane zajednice, koje nigdje nisu imale svoje predstavnike, a koje su sa društvenim mrežama dobile mogućnost da se okupljaju na internetu i da se tako čuje njihov glas, prenosi Telegraf.